Lego maakt voortaan genderneutraal speelgoed: “Willen kwetsende stereotypes vermijden”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Speelgoedfabrikant Lego gaat het onderscheid tussen speelgoed voor jongens en meisjes laten vallen, en zal proberen om stereotypes over gender in de toekomst te vermijden. Dat meldt het Deense bedrijf, nadat onderzoek had uitgewezen dat zulke stereotypes een rol spelen in de toekomstige carrièrekeuzes van kinderen.

jvhBron: The Guardian

Het onderzoek, dat op vraag van Lego werd uitgevoerd bij zevenduizend kinderen uit veertien landen, wijst weliswaar uit dat meisjes aan vertrouwen wonnen door te spelen met speelgoed voor jongens, maar omgekeerd bleek dat niet het geval. 71 procent van de ondervraagde jongens zei dat ze vreesden uitgelachen te worden als ze met “meisjesspeelgoed” speelden, een vrees die ook gedeeld werd door hun ouders.

LEES OOK. Lego komt met grootste set ooit: replica van Titanic in meer dan 9.000 stukjes

“Gedrag dat geassocieerd wordt met mannen wordt door onze maatschappij hoger ingeschat”, aldus Madeline Di Nonno, CEO van het Geena Davis Institute on Gender in Media, dat het onderzoek uitvoerde. “Tot we erkennen dat gedrag en activiteiten die doorgaans geassocieerd worden met vrouwen even waardevol of belangrijk zijn, zullen ouders en kinderen blijven aarzelen om dat gedrag te omarmen.”

Uit de studie blijkt dat ouders hun zonen nog steeds eerder aanmoedigen om sport of harde wetenschap te bedrijven, terwijl dochters meer in de richting van dans en verkleedpartijtjes (tot vijf keer meer) of koken (tot drie keer meer) geduwd worden. “Deze inzichten tonen aan hoe ingebakken gendervooroordelen wereldwijd nog zijn”, aldus Geena Davis, voormalig Hollywoodster maar dezer dagen vooral genderactiviste.

En daarom grijpt Lego in: het bedrijf wil naar eigen zeggen “vooroordelen en kwetsende stereotypes verwijderen” uit hun gamma, en zal zijn speelgoed voortaan promoten voor beide geslachten. Onder andere door de labels ‘voor jongens’ en ‘voor meisjes’ te laten vallen, maar ook door vaardigheden als zorg en ruimtelijke vaardigheden in alle sets te verwerken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten