Op zoek naar het lelijkste gebouw in China: ‘Ugly Belgian houses’ krijgt concurrentie

 

 ©  rr

In België zijn de ‘ugly houses’ van fotograaf Hannes Coudenys al een begrip, maar ook in China staan een paar ‘pareltjes’. Maar in tegenstelling tot in België, wordt afwijking van de norm in China niet bepaald geapprecieerd. Een Chinese website zet lelijke huizen daarom te kijk in een jaarlijkse verkiezing.

jvh

De website Archcy werd in 2010 opgericht om “beter design en sociale verantwoordelijkheid” te promoten, en organiseert daarom nu een verkiezing van “het lelijkste gebouw in China”. De 87 genomineerden moeten in een internetpoll worden teruggebracht tot tien finalisten, waaruit in december een ‘winnaar’ gekozen zal worden. Onder die 87 kandidaten bevinden zich een hoop bizarre vondsten: van een hotel in de vorm van een matroesjka, tot een kerk in de vorm van een viool, of het gebouw van de openbare omroep in de vorm van een broek.

LEES OOK. Dit is het lelijkste huis van alle ‘lelijke huizen van België’: “Ik ben daar best trots op” (+)

China urbaniseerde de afgelopen veertig jaar aan een bijzonder hoog tempo, en verschillende folietjes uit die periode worden door de Chinezen gebrandmerkt als “lelijk”. De overheid verbiedt sinds april dan ook “lelijke architectuur”.

LEES OOK. Hopelijk is jouw huis er niet bij: een nieuwe lading ‘ugly Belgian houses’ (+)

 

 ©  ISOPIX

 

 ©  Shutterstock

 

 ©  ISOPIX

LEES OOK

Nu in het nieuws