Greenpeace protesteert met Johnson-standbeeld tegen olieboringen

Met een met olie besmeurd standbeeld van de Britse premier Boris Johnson heeft milieuorganisatie Greenpeace geprotesteerd tegen olieboringen voor de kust van Schotland. Een tiental activisten ketende zich vast voor de ingang van Downing Street, waar Johnsons ambtswoning gelegen is, aan nagemaakte olievaten en een 90 kilo zwaar standbeeld. Op spandoeken stond: “Boris: stop Cambo”. Zeker drie personen zijn opgepakt, bericht nieuwsagentschap PA maandag.

jvh

Het protest richt zich tegen de Britse afhankelijkheid van olieboringen, maar ook tegen de plannen voor het nieuwe Cambo-olieveld, ongeveer 125 kilometer ten noordwesten van de Shetlandeilanden. De regering houdt ondanks protesten vast aan het project. Enkele weken voor het begin van de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow klaagden milieuactivisten aan dat het veld 170 miljoen vaten (aan 159 liter per vat) olie zal produceren. Dat zou leiden tot evenveel CO2-uitstoot als 18 koolcentrales zouden doen. De handen van Johnsons standbeeld werden symbolisch oliezwart geverfd.

“Johnson moet Cambo stoppen en in de plaats daarvan voorrang geven aan een gerechtvaardigde overgang naar hernieuwbare energie, om consumenten, werknemers en het klimaat tegen toekomstige schokken te beschermen”, zei Philip Evans van Greenpeace UK. “Als hij dat niet doet, zal hij als een grote klimaatmislukkeling herinnerd worden.”

Groot-Brittannië kampt momenteel, net als vele andere landen, met een enorme stijging van de energieprijzen. Omdat zo weinig vrachtwagenchauffeurs beschikbaar zijn om brandstof te leveren, blijven veel tankstations leeg. Ook kwamen veel gasleveranciers in de financiële problemen.

Aangeboden door onze partners