Minister van Energie Demir wil tot 200 miljoen euro uittrekken om factuur te verlagen

Zuhal Demir 

Zuhal Demir ©  BELGA

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil volgend jaar tot 200 miljoen euro investeren om de torenhoge energiefacturen naar beneden te halen. Dat kondigde ze maandag aan in een interview met de VRT en werd bevestigd aan onze redactie. Haar voorstellen moeten nog besproken worden op de Vlaamse ministerraad.

jvh, agyBron: BELGA

“We hebben de afgelopen twee jaar al een aantal zaken uit die energiefactuur gehaald (...) En ik heb ook altijd gezegd dat als ik er nog zaken uit kan halen, ik dat ook zal blijven doen. En daarom heb ik nu een aantal voorstellen overgemaakt aan mijn collega’s in de Vlaamse regering. We gaan die nu samen bekijken, en op die manier kunnen we volgend jaar een bedrag van 170 à 200 miljoen uit die factuur halen. De bedoeling is dat Vlaamse gezinnen en alleenstaanden dat ook gaan voelen”, stelt Demir.

Het is nog niet duidelijk hoeveel korting of vermindering de verbruikers precies zullen krijgen op hun energiefactuur door deze Vlaamse maatregelen.

Oppositie niet onder de indruk

Kamerlid Bert Wollants (N-VA) laakt dat de regering de portefeuille opentrekt voor de 20 procent mensen die van het sociaal tarief genieten, maar de andere 80 procent in de kou laat staan. “Het is duidelijk wie mag betalen in het verhaal van paars-groen: iedereen die werkt en onderneemt en die zijn dan nog vooral in Vlaanderen te vinden”, aldus Wollants.

Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) heeft het over een aalmoes. “Met een eenmalige korting van 80 euro ben je echter niet veel als je maandelijks voorschot is verdubbeld naar 180 euro. En de Vlaamse middenklasse - die al voor deze energiecrisis werd uitgeperst als een citroen - mag simpelweg op zijn kin kloppen.” De extreemrechtse partij wil dat alle verborgen taksen en heffingen uit de energiefactuur worden gehaald en naar de algemene begroting verhuizen. Bovendien moet het btw-tarief dalen van 21 naar 6 procent.

Dat vindt ook het extreemlinkse PVDA. “Een btw-verlaging naar 6 procent zou de factuur onmiddellijk met 347 euro doen dalen”, zegt partijvoorzitter Peter Mertens. “Alle gezinnen en werkende mensen zijn vandaag het slachtoffer van de energieprijzen die door het dak gaan. We betalen gemiddeld 714 euro meer, berekende de CREG. Wat denken die ministers op te lossen met een korting van amper 80 euro voor enkel de meest kwetsbaren?”




Reclame:
Bespaar elk jaar gemiddeld € 230 op uw energiefactuur met Gaele, een initiatief van Test Aankoop. Meer info op Gaele.be



LEES OOK

Nu in het nieuws