Le Soir trekt naar Europees Hof voor Rechten van de Mens in zaak rond ‘recht op vergetelheid’

Themabeeld ©  BELGAIMAGE

Patrick Hurbain, verantwoordelijk uitgever van de Franstalige krant Le Soir, heeft maandag een verwijzing bekomen naar de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De uitgever was veroordeeld omdat hij een naam niet had verwijderd uit een artikel in het online archief. Het ging om de volledige naam van een bestuurder die verantwoordelijk was voor een dodelijk verkeersongeval in 1994. De bestuurder riep het recht op vergetelheid in.

jvhBron: BELGA

In de zaak staan twee belangen op het spel: aan de ene kant is er de volledigheid van de nieuwsarchieven, aan de andere kant het recht op vergetelheid na rehabilitatie. De zaak moet ook uitwijzen of het aan een online zoekrobot toekomt om het artikel te verwijderen - wat de uitgever heeft gevraagd door technologiebedrijf Google in gebreke te stellen - of dat een nieuwsmedium moet anonimiseren.

In een arrest van 22 juni besloot het EHRM dat de media hun archieven niet systematisch moeten screenen om gerehabiliteerde veroordeelden te anonimiseren. De media moeten dat wel doen bij een uitdrukkelijk verzoek. Het EHRM veroordeelde daarop de verantwoordelijke uitgever.

De verantwoordelijke uitgever had drie maanden de tijd om een verwijzing te vragen naar de Grote Kamer van het EHRM en heeft dat dus gedaan. Een college van vijf rechters aanvaardde maandag de verwijzing. De Grote Kamer moet nu definitief uitsluitsel geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten