Bende maakte tientallen miljoenen buit met bitcoinfraude: parket waarschuwt verkopers onroerend goed

 

 ©  REUTERS

Antwerpen, Mechelen, Charleroi -

Een criminele organisatie heeft tientallen miljoenen euro buit gemaakt met bitcoinfraude en wisseltrucs. Ze lokten slachtoffers die actief waren in de verkoop van onroerend goed. Twee verdachten werden vorige week opgepakt.

Sam Reyntjens

De organisatie, die door het parket in Antwerpen omschreven wordt als ‘Europees gestructureerd’, maakte al lange tijd slachtoffers. “Ze zochten hun potentiële slachtoffers via onlineplatformen waar onroerende goederen uit een hoger segment te koop staan”, legt parketwoordvoerder Kristof Aerts uit.

In die wereld is het niet uitzonderlijk om naar het buitenland te gaan voor zakelijke afspraken. Iets waar de bende handig gebruik van maakte. Allicht om het werk van de politiediensten te bemoeilijken en om indruk te maken op de slachtoffers. “Er werden fysieke afspraken gemaakt in een ander land dan dat waar hun slachtoffer van afkomstig is”, aldus Aerts. “Het gaat onder meer om Amsterdam, Maastricht, Brussel, Parijs, Barcelona of Milaan.”

Tientallen miljoenen per jaar

Eenmaal het beoogde slachtoffer instemde met een fysieke ontmoeting over de verkoop van zijn of haar onroerende goed, werd een extra deal voorgesteld. “Zo werd bijvoorbeeld gevraagd of zij grote coupures cash gelden konden wisselen naar kleine coupures cash geld. Of goud tegen cash geld of cryptomunten tegen cash geld”, legt Aerts uit. “Het lokmiddel is een riant commissieloon van 10 tot zelfs 15% dat het potentiële slachtoffer beloofd wordt.”

Slachtoffers die toehapten werden het slachtoffer van een wisseltruc. Hun bitcoins, goud of cash geld waren ze kwijt en zelf bleven ze achter met valse biljetten die de bende hen aangesmeerd had.

Hoeveel slachtoffers de bende exact gemaakt heeft, wordt nog becijferd. De speurders houden er ook rekening mee dat niet alle slachtoffers aangifte gaan doen, om niet in de problemen te komen met de fiscus. “In deze fase van het onderzoek lijkt de organisatie jaarlijks tientallen miljoenen euro’s buit te hebben gemaakt”, aldus Aerts.

Het lijkt erop dat de bende ongeveer een jaar bezig was met de oplichtingspraktijken.

Arrestaties in Charleroi en Nederland

Vorige week kon de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen twee vermeende bendeleden oppakken in de buurt van Charleroi. Het gaan om een 29-jarige Italiaan uit Charleroi en een 38-jarige Belgische vrouw uit Brussel. De twee werden aangehouden door de in cybercriminaliteit gespecialiseerde onderzoeksrechter in Mechelen, hun aanhouding werd nadien bevestigd door de raadkamer. “Begin juli werd ook al een 36-jarige verdachte aangehouden”, zegt Aerts. “De feiten zijn gekwalificeerd als hacking, informaticabedrog, diefstal, witwassen en lidmaatschap aan een criminele organisatie.”

Het internationale karakter van de organisatie blijkt ook uit het feit dat in Nederland drie arrestaties werden verricht. Daar namen de speurders ook een grote som vals en echt geld in beslag, net als verschillende exclusieve dure horloges en wallets met cryptomunten.

Waarschuwing

Politie en gerecht willen de bevolking waarschuwen en sensibiliseren voor dit type van oplichtingspraktijken. “De boodschap is: ga nooit in op een afspraak in het buitenland, ga niet in op een nevendeal in contant geld, cryptomunten of dergelijke en geef aan dat je enkel transacties via de normale kanalen wil afronden”, luidt het. “Een vooropgesteld commissieloon van 10% à 15% is te mooi om waar te zijn, en is dus vals.”

De organisatie blijkt ondanks de verschillende arrestaties nog actief te zijn. “Op dit moment worden potentiële slachtoffers nog steeds benaderd en vallen er dus nog steeds slachtoffers”, waarschuwt het parket. Er werden internationale aanhoudingsbevelen uitgeschreven voor verschillende voortvluchtige verdachten.

LEES OOK

Nu in het nieuws