Gentse universiteit stuurt studenten op hotel: “Er moeten dringend koten bijkomen”

Studenten in Gent hebben het niet makkelijk om een kot te vinden. ©  fvv

Gent -

Er zijn te weinig koten in Gent en dat merken ook de buitenlandse studenten. De Universiteit Gent huurt daarom enkele kamers in een Holiday Inn-hotel om Erasmusstudenten te huisvesten.

Max Dedulle

Na anderhalf jaar coronaleed staan heel wat Vlaamse studenten te springen om opnieuw op kot te kunnen. Maar tegelijk komen er ook zo’n 800 Spanjaarden, Italianen en andere buitenlandse studenten naar Gent via het Erasmusprogramma. Die combinatie maakt het lastig om een kot te vinden. Volgens het studentenblad Schamper staan er momenteel zo’n 150 Erasmussers op de wachtlijst voor een studentenhome van de UGent.

“Buitenlandse studenten hebben bovendien het nadeel dat ze meestal slechts een semester in Gent blijven”, zegt UGent-woordvoerder Stephanie Lenoir. “De meeste kotbazen kiezen liever voor iemand die een jaar blijft. We hebben wel enkele exclusieve homes voor buitenlandse studenten, onder meer aan de Kantienberg, maar die volstaan niet.” (lees verder onder de foto)

Gent heeft al de hoogste studententoren van Vlaanderen, aan de R4. ©  fvv

De universiteit gaat dus op zoek naar creatieve oplossingen. Zo zijn 32 kamers van het Holiday Inn Express-hotel aan het UZ Gent voorbehouden aan studenten. Ze betalen daarvoor 495 euro per maand, iets meer dan de huurprijs voor een kamer in een van de homes.

“Daarnaast verwijzen we studenten door naar Brugge en Kortrijk, waar wel nog kamers vrij zijn”, zegt Lenoir. “Internationale studenten zijn het vaak immers gewend om vanuit hun kot te pendelen naar de universiteit. We roepen hen ook op om hun uitwisseling te verplaatsen naar het tweede semester. Dan komen er heel wat kamers vrij, bijvoorbeeld van studenten die hun studies afbreken. Maar om de druk echt te verlichten, moeten er dringend koten worden bijgebouwd.”

LEES OOK:UGent wil tweede nieuwe studentenhome bouwen, maar ook hier moet stukje groen weg

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent