“Ongrijpbaar” hert na 2 jaar eindelijk verlost van autoband rond zijn nek

Natuurbeschermers uit de Amerikaanse staat Colorado zijn er eindelijk in geslaagd om een Wapiti-hert te verlossen van een autoband die al minstens twee jaar lang rond de nek van het dier hing. Tijdens eerdere pogingen bleek het hert telkens ongrijpbaar.

mtmBron: AP, The Guardian

Het 4,5 jaar oude en 270 kilo zware Wapiti-hert werd zaterdagavond gespot nabij Pine Junction, ten zuidwesten van Denver. Hoewel drie eerdere pogingen al op een fiasco waren uitgedraaid, slaagden enkele natuurbeschermers van Colorado Parks and Wildlife er deze keer wel in om het dier te verdoven en te verlossen van de autoband. Omdat ze niet door het staal in de band heen konden snijden, moesten ze wel een stuk van zijn gewei afsnijden. “Idealiter hadden we de band aangepakt, maar we hadden niet veel tijd”, luidt het bij official Scott Murdoch. Na het verwijderen van het gewei, de autoband en al het vuil dat erin zat, moest het dier zo’n 16 kilo minder meesleuren.

Het hert werd voor het eerst met de autoband rond zijn nek gespot in juli 2019. De afgelopen jaren reisde het mannetje vaak door de heuvels, ongrijpbaar, zelfs voor de mensen die hem probeerden te helpen.

Volgens de natuurbeschermers is het niet uitzonderlijk dat wilde dieren verstrikt raken in voorwerpen. Zo zagen ze onder meer al herten, elanden, beren en andere dieren verstrengeld geraken in hangmatten, waslijnen, vakantieverlichting, meubels, kippenrennen, wasmanden, voetbalgoals en volleybalnetten.

Nu in het nieuws