“Nederlandse prinses Amalia mag koningin worden, ook als ze met een vrouw zou trouwen”

Prinses Amalia 

Prinses Amalia ©  REUTERS

Niets staat de Nederlandse kroonprinses Amalia in de weg om met een vrouw te trouwen, mocht ze dat willen. Dat heeft premier Mark Rutte geantwoord op vragen over mogelijke problemen met de erfopvolging. Onlangs was in Nederland heisa ontstaan over dat scenario, nadat een expert in een nieuw boek had geschreven dat Amalia in dat geval haar vader niet zou mogen opvolgen.

jvhBron: De Telegraaf

Prinses Amalia wordt op 7 december achttien jaar oud. Volgens staatkundige Peter Rehwinkel zou de Nederlandse regering in 2000 hebben beslist dat de troonopvolger zijn of haar rechten op de troon opgeeft als hij of zij met iemand van hetzelfde geslacht zou trouwen, omdat uit een homohuwelijk geen kinderen geboren kunnen worden en er zo geen erfelijke troonopvolger zou zijn.

De VVD, de partij van Rutte, wilde dinsdag tijdens een parlementair debat dan ook weten van de minister-president of Amalia van de troon zou moeten afzien als ze met een partner van hetzelfde geslacht zou willen trouwen. Maar volgens Rutte is dat niet het geval.

Rutte erkende wel dat de Nederlandse grondwet op dat vlak enigszins achterhaald is, omdat ze uitgaat van erfopvolging. Het modernere familierecht in Nederland gaat tegenwoordig echter niet langer exclusief uit van kinderen die afstammen van hun ouders. Volgens Rutte kan er dan ook “spanning” ontstaan tussen beide uitgangspunten.

Maar dat is een probleem voor de verre toekomst, liet Rutte verstaan: een toekomstige regering en parlement kunnen zich volgens de minister-president “te zijner tijd” buigen over de erfopvolging, als het gezin van de troonopvolger kinderen bevat die niet van hem of haar afstammen.

Voor alle duidelijkheid: er is momenteel geen enkele aanwijzing dat prinses Amalia überhaupt al overweegt om met iemand in het huwelijk te treden, man óf vrouw...

LEES OOK

Nu in het nieuws