Jonge Duivels kloppen Denemarken met kleinste verschil en doen uitstekende zaak in EK-kwalificatiecampagne

 

 ©  BELGA

Loïs Openda met een goal en Arthur Theate met een assist hebben de Rode Duivels in de EK-kwalificatie drie gouden punten bezorgd tegen concurrent Denemarken. Openda maakte zijn vijfde doelpunt in vier wedstrijden. De Jonge Duivels wonnen zo met 1-0, pakken 12 op 12 en staan op kop in groep I.

Valerie Van Avermaet, Jonas Withouck

Loïs Openda is goed op weg om de Jonge Duivels eigenhandig naar het EK 2023 in Georgië en Roemenië te schieten. De spits van Vitesse toonde nog maar eens zijn goede vorm en scoorde ook tegen Denemarken – het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij zit zo na vier wedstrijden in deze EK-kwalificatie al aan vijf goals.

Tegen de potige Denen, op papier de lastigste tegenstander in groep I, ­hadden de Duivels het nochtans niet onder de markt. Selectieheer Jacky Matthijssen had voor de gelegenheid zijn ploeg omgegooid en wisselde maar liefst zes keer ten opzichte van het duel vrijdag tegen Kazachstan. Onder anderen Arthur Theate kwam in de ploeg. Hij vertoefde de afgelopen dagen nog bij de Rode Duivels, maar kwam in de Nations League niet aan spelen toe.

“Natuurlijk had ik liever mijn eerste minuten gemaakt, maar op een toernooi is dat moeilijk. Het is niet het moment om spelers te plezieren. Ik heb het wel geapprecieerd dat Roberto Martinez mij geselecteerd heeft. Nu hoop ik mij stap voor stap echt te integreren”, vertelde een vermoeide Theate.

Zondagavond pas keerde hij terug naar de beloften, waar hij dus wel weer speelminuten vergaarde. “Het was niet makkelijk om de knop om te draaien na de teleurstelling bij de ­Rode Duivels, maar ik wil ook bij de beloften alles geven. Er was veel ­kritiek na de Final Four , maar we mogen niet vergeten dat deze generatie Rode Duivels veel heeft gedaan voor het Belgische voetbal. Het is dankzij hun prestaties dat jongens ­zoals ik een transfer naar het ­buitenland konden maken.”

 

 ©  BELGA

Felicitaties van Roberto Martinez

Martinez zat in de tribune en zag de linksvoetige verdediger van Bologna een puike wedstrijd bekronen met een assist. Zou hij intussen toch een beetje spijt hebben dat hij Theate niet uittestte in de Nations League? Hij ging na de wedstrijd alleszins de groep feliciteren in de kleedkamer.

De Denen kregen wel mogelijkheden, maar scoren lukte hen niet. Zoals zo vaak in voetbal viel het doelpunt dan maar aan de overkant. Na een een-tweetje met Theate werkte Openda knap vanuit een scherpe hoek het leer in doel. Wéér Openda dus, die maar blijft scoren.

In de tweede helft controleerden de Jonge Duivels de match en gaven ze geen grote kansen meer weg, maar de Denen gingen wel nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. “Daarom was deze wedstrijd een kantelmoment”, vindt Mathijssen. “De vorige generaties zouden toch nog die 1-1 gepakt hebben, maar deze groep knokte zich door de moeilijke momenten.”

Doelpunt: 38’ Openda 1-0

België: Vandevoordt, Theate, Kana, De Winter, Siquet (75’ ­Lissens), Ndenbe, Matazo (89’ Vranckx), Onana, Verschaeren (75’ Raskin) , Openda (89’ Balikwisha), Vertessen (61’ Zaroury)

Denemarken: Jörgensen, Kristiansen, Carstensen, Hausner, Nartey, Jensen (75’ Warming), Isaksen (89’ Kaufmann), Lindstrom (89’ Tengstedt), Vick (63’ Frendrup), Sery, Kjaergaard (75’ Gronbaek)

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

LEES OOK

Nu in het nieuws