Lokale besturen gaan aanvullend pensioen zelf beheren

 

 ©  Hollandse Hoogte / David Rozing

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de provincie Antwerpen lanceren een fonds om de aanvullende pensioenen van gemeentelijke medewerkers zonder vaste benoeming te beheren. Dat wordt een van de grootste pensioenfondsen van het land, zo meldt De Tijd.

mtmBron: BELGA

Vlaamse lokale besturen zijn de voorbije jaren vaker een beroep beginnen doen op contractuele medewerkers, die een lager pensioen krijgen dan hun vastbenoemde collega’s. Om dat verschil weg te werken en personeel te blijven aantrekken bieden de meeste Vlaamse lokale besturen hun contractuele medewerkers een aanvullend pensioen aan. Daarvoor hebben ze een groepsverzekering afgesloten bij Belfius en Ethias.

Maar die hebben in juni aangegeven dat ze het contract voor die groepsverzekeringen op Nieuwjaar 2022 opzeggen. Beide bedrijven beloofden de wettelijke minimumrente voor de aanvullende pensioenen, die 1,75 procent bedraagt, volledig zelf te garanderen. Maar door de ultralage rente wordt dat stilaan onbetaalbaar, zeggen de twee verzekeraars.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werkte samen met OFP Provant, het pen­sioenfonds van de provincie Antwerpen, een oplossing uit. Ze zetten hun schouders onder een nieuw pensioenfonds dat een aanvullend pensioen aanbiedt aan zo’n 90.000 medewerkers bij zowat 750 lokale besturen in Vlaanderen. De besturen dragen jaarlijks ongeveer 70 miljoen euro bij aan het fonds Prolocus. Dat kan uitgroeien tot een van de grootste pensioenfondsen van België, al benadrukt de VVSG dat de lokale besturen zelf beslissen of ze toetreden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten