Ride The Dreamland, nieuw Italiaans drieluik van ex-winnaar Milaan-Sanremo

Ex-renner Filippo Pozzato wil in Italië zijn Flanders Classics uitbouwen

Filippo Pozzato wil zijn regio Veneto koersgek maken. Jan Bakelants zakte af naar de Ride The Dreamland-serie. © BELGAPLUS

De ex-winnaar van Milaan-Sanremo Filippo Pozzato stort zich op het organiseren van wielerkoersen en is ambitieus. Hij spiegelt zich aan Flanders Classics. Vandaag start zijn ‘Ride the Dreamland’-serie met Ronde van Venetië, een profkoers die voor het laatst werd gereden in 2012. Onder meer Jan Bakelants heeft er zijn vakantie voor uitgesteld.

Guy Fransen

Filippo Pozzato weet dat hij het zichzelf niet makkelijk maakt door met koersen uit te pakken de week na de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours, als het peloton met vakantie vertrekt, maar er was dit jaar geen andere plek op de kalender. Met de Internationale Wielerunie UCI is hij in onderhandeling om de koersen in 2022 naar september te brengen.

Voor de eerste wedstrijd, de Giro del Veneto, rijden de renners vandaag tussen de Italiaanse steden Cittadella en Padua, over een afstand van een kleine 170 km. De koers bestond tot 2012 en heeft een indrukwekkende erelijst, met zowat alle grote Italiaanse namen als winnaar. Er won ook één Belg: Roger De Vlaeminck in 1974. Op de startlijst vandaag staan WorldTour-ploegen als Astana, Cofidis, UAE Emirates (Mark Hirschi) en Intermarché Wanty-Gobert (Jan Bakelants). Ook Alpecin-Fenix neemt deel, met onder meer Xandro Meurisse en Louis Vervaeke.

Gravelkoers

De meest speciale koers van ‘Ride the Dreamland’ staat vrijdag op het menu. Het gaat om de eerste echte gravelkoers voor wielerprofs over een afstand van 132 km. Pozzato was lange tijd in gesprek met Peter Sagan als trekker van zijn gravelkoers, maar de Tsjech kreeg finaal geen toestemming om deel te nemen.

Zondag pakt Filippo Pozzato uit met het vlaggenschip. Dan staat de Veneto Classic op de affiche, een koers tussen Venetië en Bassano del Grappa, over een afstand van 207 km met 2.450 hoogtemeters. Die wedstrijd wil Pozzato op termijn optillen tot het hoogste niveau, WorldTour.

Wielertoeristen

Daags voordien, zaterdag is er een tocht voor wielertoeristen in de regio, een zogenaamde GranFondo. Het opzet start naar Vlaamse normen bescheiden, met ongeveer 800 deelnemers, maar om aandacht te trekken strikte Pozzato zijn vrienden Fabian Cancellara en Alessandro Ballan.

Pozzato mag verknocht zijn aan zijn regio Veneto, die hij met ‘Ride the Dreamland’ in de kijker wil zetten, hij draagt ook Vlaanderen een warm hart toe. Niet toevallig staan op zijn erelijst onder meer de E3 Harelbeke en Omloop Het Nieuwsblad, naast ereplaatsen in de Ronde van Vlaanderen De voorbije maanden heeft Pozzato regelmatig overleg gepleegd met Tomas Van Den Spiegel, CEO van de Vlaamse koersorganisator Flanders Classics.

‘’Ik zie enorme mogelijkheden om de regio Veneto op de kaart te zetten via de koersfiets. Ik wil net als in Vlaanderen het enthousiasme voor het fietsen naar mijn thuisregio brengen. Met steden als Venetië, Padua, Treviso, Bassano del Grappa hebben we iets te bieden, en de regio is zeker zo mooi als het door iedereen gekende Toscane. Onze streek van de befaamde prosecco heeft voldoende in huis om toeristen te trekken.”

Flanders Classics

Samen met Flanders Classics boog hij zich ook over de veldrit in Val di Sole op 12 december. Die cross behoort tot het circuit van de Wereldbeker. Pozzato wil met CEO Tomas Van Den Spiegel contact blijven houden om het Italiaanse Flanders Classics uit te bouwen.

De Giro del Veneto (vandaag) en Veneto Classic (zondag) worden uitgezonden door Rai en Eurosport. Pozzato had ook graag de Serenissima Gravel (vrijdag) op televisie gehad, maar dat bleek technisch onmogelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten