“Verenigde Staten doen nieuw voorstel aan Europa om importheffingen op staal af te schaffen”

 

 ©  AFP

De Verenigde Staten hebben aan de Europese Unie een nieuw voorstel overgemaakt om de importheffingen op Europees staal af te schaffen. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg woensdag. De tarieven zouden echter niet zomaar verdwijnen.

mtmBron: BELGA

Het was voormalig Amerikaans president Donald Trump die in 2018 een heffing van 25 procent invoerde op geïmporteerd staal uit onder andere de EU en China. Voor aluminium legde hij een invoerheffing van 10 procent op. Trump verdedigde zijn beslissing door de invoer van metalen als een bedreiging van de Amerikaanse nationale veiligheid te beschouwen.

De EU was het altijd fundamenteel oneens met de opgelegde heffingen en nu wil ook dat de regering van Trumps opvolger Joe Biden ze afschaffen. Dat zou echter niet zomaar gaan. Volgens goed geïnformeerde bronnen zou Washington voorstellen om de tarieven te vervangen door quota, gekoppeld aan lagere heffingen. Eens een bepaald volume ingevoerd is, zouden alsnog hogere heffingen worden opgelegd. Het Amerikaanse voorstel heeft enkel betrekking op staal, niet op aluminium.

Toen Trump de heffingen invoerde, reageerde de EU met eigen tarieven op Amerikaanse producten als motorfietsen van Harley-Davidson, jeans van Levi Strauss en whiskey. Brussel en Washington zoeken nu een oplossing voor hun conflict tegen de deadline van 1 december. Dan wordt een aantal nieuwe Europese invoerheffingen automatisch van kracht.

Beide partijen zijn het erover eens dat Trump destijds wilde reageren op een veiligheidsprobleem waar de EU weinig tot niets mee te maken heeft. Maar vanwege de druk van zijn metaalsector, kan de VS de heffingen nu niet zomaar afschaffen. Andersom beschouwt de EU elke vorm van tarieven illegaal. De kloof tussen de twee kampen blijft dan ook diep, luidt het.

LEES OOK

Nu in het nieuws