Eerste Tourweek lijkt ideaal voor een gele Wout van Aert, maar: “Uiteindelijk draait het om de gele trui in Parijs”

 

 ©  BELGA

De Tour de France 2022 werd donderdagmiddag voorgesteld. Een editie met twee tijdritten, drie bergketens, kans op waaieretappes en een kasseienrit. De eerste week lijkt op het lijf geschreven van Wout van Aert, weet ook ploegbaas Richard Plugge (Jumbo-Visma).

Vincent Van Genechten, Jan-Pieter De Vlieger

LEES OOK. Eerste week van loodzware Tour de France lacht (een gele?) Wout van Aert toe

“Het is vanalles wat”, aldus de Nederlander. “Het wordt waaierrijden, het worden kasseien en een paar mooie aankomsten bergop. En er zijn best goeie kilometers tijdrijden. Zeker die eerste, dat zou een mooie kans kunnen zijn (op geel, red.). Voor onze Deense klasbak (Jonas Vingegaard, red.), maar we hebben ook een Belgische (Wout van Aert, red.) en een Sloveense (Primoz Roglic, red.). We moeten nog kijken wie we gaan opstellen, maar die zouden het daar wel kunnen doen. Tom Dumoulin ook nog. Ik vind het ook heel mooi dat de Galibier er twee keer inzit tijdens zo’n klassieke bergrit en een aankomst op Alpe D’Huez. Daar liggen grote kansen. We hopen dan op een bakoven.”

Van Aert zal momenteel ongetwijfeld al smullen van de kasseienrit in de Tour, maar Plugge zelf is niet zo’n fan. “In een grote ronde heb ik ze liever niet”, klinkt het. “Bij de vrouwen hebben we gezien tijdens Parijs-Roubaix dat het een werk van specialisten is. Bij de mannen rijden daar ook alleen maar specialisten. Maar een ronderenner moet overal thuis in zijn, dus ook in over kasseien rijden. Onze mannen kunnen dat wel, denk ik. Maar goed, ook gravel hoeft er voor mij niet in. Fausto Coppi en Gino Bartali zouden maar wat blij zijn met asfalt. Nu hebben we de mogelijkheid en gaan we het gravel opzoeken. Dat is altijd een loterij, wie gaat er lek rijden?”

 

 ©  Getty Images

LEES OOK. De terugkeer van Alpe d’Huez, een start in België en tijdrit op voorlaatste dag: Dit is het parcours van de Tour de France 2022

Maar toch. De eerste week in het winderige Denemarken met een tijdrit, een kasseirit en dan de start van een etappe in Binche. Ideaal voor de Belgische kampioen?

“Het ziet er mooi uit, met kans op waaiers ook. Daar zijn wij goed in. Inderdaad, Wout heeft natuurlijk veel kansen hier. Er zijn er meer, maar hij heeft veel kans. We moeten met een sterk team naar de Tour komen om hem in een goeie positie te brengen. Normaal gesproken zit hij daar sowieso bij. We zijn nu plannen aan het maken, maar Wout is deel van ons sterkste team. Maar het gaat ook niet om het begin, het gaat om de laatste etappe. Het einde. Uiteindelijk draait het om de gele trui op de Champs Elysées en daar moeten we het beste strijdplan voor uitwerken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten