Vakbondsacties bij Lidl gaan verder tot en met zaterdag, maandag nieuw overleg

 

 ©  Sven Dillen

Vakbonden en directie van warenhuisketen Lidl gaan maandag opnieuw aan tafel zitten voor verder overleg rond de hoge werkdruk zoals de werknemers die ervaren. Eerste gesprekken hebben niet veel opgeleverd. De socialistische vakbond BBTK roept werknemers van Lidl op tot een algemene staking nu zaterdag.

Chris NelisBron: BELGA

Woensdagochtend barstte het al langer sluimerende conflict uit zijn voegen en legde de werknemers in één op drie vestigingen in ons land het werk neer. De toenemende werkdruk en het gebrek aan personeel om dat op te vangen liggen aan de basis van de actie. Ook donderdag weigerden heel wat personeelsleden het werk te hervatten waardoor verschillende filialen op slot bleven. Ondanks een eerdere aankondiging zaten directie en vakbonden van Lidl donderdag niet samen. Of dit het gevolg is van het spanningsveld, dat nog groter werd nadat de directie van Lidl woensdag een deurwaarder naar het stakingspiket aan het distributiecentrum in Genk stuurde, is niet duidelijk. Wel geven zowel vakbonden als directie aan dat maandag opnieuw een overleg gepland is.

LEES OOK. Ook vandaag legt deel personeel Lidl werk neer: zeker zes Limburgse winkels openen niet

Isabelle Colbrandt, woordvoerster van Lidl zegt in een reactie dat er in afwachting op de gesprekken best geen acties meer worden gevoerd. “Het zou zinloos en heel jammer zijn als het toch die richting uitgaat.” En daar ziet het volgens Mary-Anne Smeets, secretaris bij de socialistische vakbond BBTK alleszins naar uit. “Voor vrijdag zullen het vooral spontane acties zijn”, zegt Smeets. “Voor zaterdag roepen we op tot een algemene staking in de Lidl-vestigingen. Het zit ons ontzettend hoog dat donderdag de directie werknemers van één vestiging naar een andere stuurde, waar gestaakt werd, om daar de winkel te kunnen uitbaten. Dat is breken van een staking en dus een ernstige fout in een sociaal conflict.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten