Gentse dirigent Dirk Brossé bereidt afscheidsconcert voor Angela Merkel voor in zaal in Heusden

 

 ©  David Van Hecke

Heusden -

Hoog bezoek donderdagnamiddag in domein De Kollebloem in Heusden: ereburger en wereldburger Dirk Brossé nam er met een dertigtal leden van zijn kamerorkest Prima La Musica een laatste keer zijn concert door dat hij vrijdag in de Bozar in Brussel speelt voor de uittredend Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Destelbergen had voor de zestigste verjaardag en de 40-jarige carrière van componist en dirigent Dirk Brossé vorig jaar heel wat feestelijkheden klaar die door corona de koelkast in gingen. “Maar we hielden al die tijd contact met hem om die galaconcerten in juli 2022 in de dorpskerk van Heusden alsnog te laten doorgaan”, zegt burgemeester Elsie Sierens (Open VLD).

 

 © David Van Hecke

 

 © David Van Hecke

 

 © David Van Hecke

“Tijdens één van onze gesprekken liet de componist-dirigent zich ontvallen dat hij nog een repetitieruimte zocht voor het afscheidsconcert dat de Belgische regering aan de Duitse bondskanselier aanbood. Zo stelde ik hem het paviljoen van ons vernieuwd domein De Kollebloem voor. Dirk ging dezelfde dag nog kijken en was meteen enthousiast.”

 

 © David Van Hecke

 

 © David Van Hecke

De repetities met onder meer solisten Maya Levy (viool) en Rhonny Ventat (sax) duurden donderdag van 12 uur tot 19 uur, met composities van Mozart, Beethoven, Brossé zelf en Toots Thielemans. “Muziek die symbool staat voor vrijheid, verbondenheid en dankbaarheid”, aldus de Destelbergense ereburger, die ook overleg had met het kabinet van Merkel om het programma vast te leggen. Over de akoestiek was de wereldcomponist meteen tevreden en er werden al plannen gesmeed om in de toekomst nog in eigen gemeente te komen repeteren. “Het is voor mij ook een grote eer om hier te mogen zijn.”

“Het was een unieke belevenis, de Kollebloem is een paviljoen midden in prachtig groen met veel glas. Buiten speelden er kinderen terwijl binnen Mozart en Beethoven weerklonken. Een idyllisch moment, waar ik nog lang zal van nagenieten”, aldus een enthousiaste en vooral fiere burgemeester. Geert Herman

Nu in het nieuws