Deels versnipperd Banksy-schilderij geveild voor recordbedrag: “Ik ben doodsbang om met de hamer af te kloppen”

© Reuters

Het beroemde deels versnipperde schilderij van de Britse kunstenaar Banksy is in Londen geveild voor 18,6 miljoen pond (bijna 22 miljoen euro). Het werk Girl with Balloon ging drie jaar geleden deels door een versnipperaar die in de lijst was verstopt, kort nadat het tijdens een veiling was verkocht. Dat maakte de veilingmeester een beetje nerveus toen het laatste en winnende bod donderdag binnenkwam. “Ik ben doodsbang om met de hamer te slaan”, grapte hij.

jvh, pjv

Veilinghuis Sotheby’s spreekt op Twitter van een recordbedrag. De verwachte opbrengst lag tussen de 4 en 6 miljoen pond. Het werk ging drie jaar geleden deels door een versnipperaar, kort nadat het op de veiling was verkocht. Vermoedelijk activeerde iemand in het publiek - wellicht de artiest zelf - het mechanisme toen de hamer neerkwam. Daarna kreeg het werk de nieuwe titel Love is in the Bin. Donderdag nam de veilingmeester geen risico. “Even kijken of iedereen er is”, klonk het lachend. “We weten wie u allemaal bent.”

In 2018 bracht het kunstwerk omgerekend ongeveer 1,2 miljoen euro op. De naam van de koper werd niet bekendgemaakt, ook nu niet.

Aangeboden door onze partners