Argentinië bevriest prijzen van 1.200 producten om inflatie te bedwingen

 ©  REUTERS

De Argentijnse regering heeft met de private sector een akkoord gesloten om de prijzen van meer dan 1.200 consumptiegoederen voor drie maanden te bevriezen. Zo hoopt de regering de forse inflatie te bedwingen. De prijzen zijn sinds begin dit jaar al met 37 procent gestegen.

jvhBron: BELGA

Het is vooral voor voedings- en onderhoudsproducten dat de prijzen geplafonneerd worden. “Deze 1.247 producten gaan het anker vormen dat de inflatie zal stabiliseren”, zei staatssecretaris voor Buitenlandse Hanel Roberto Feletti donderdag. “Het belangrijkste is nu om voor kalmte te zorgen en een trimester met een sterke consumptie te garanderen”.

Argentinië worstelt al twee decennia met chronische inflatie. Alleen al over de voorbije twaalf maanden bedroeg de geldontwaarding liefst 52,5 procent.

Het akkoord komt er tegen de achtergrond van sociale onrust en de roep om meer actie van de overheid om de armoede te bestrijden. Volgens de laatste cijfers leeft meer dan 40 procent van de circa 45 miljoen Argentijnen in armoede. De regering van de centrumlinkse president Alberto Fernandez heeft enkele weken geleden al het minimumloon opgetrokken. Vanaf oktober komt er ook een extra toelage bij de kinderbijslag.

Argentinië kampt sinds 2018 met een recessie. De economie kreeg bovendien zwaar te lijden onder de gevolgen van de coronapandemie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten