“Op een dag ben ik ze beginnen volgen”: fotograaf legt avonturen van stadsschapen vast

 

 ©  Jeffrey De Keyser

GENT -

De kudde schapen die de bermen maait in Gent heeft er opnieuw een druk maaiseizoen op zitten. De avonturen van de stadsschapen zijn al duizenden keren vastgelegd, maar fotograaf Jeffrey De Keyser wijdde er een hele reeks aan. “Ze zijn een rondtrekkend sociaal evenement geworden.”

Bert Staes

“Mensen worden spontaan blij als ze passeren. Ze nemen selfies of spreken de herder aan. De kudde lokt echt heel veel positieve reacties uit.” Jeffrey De Keyser weet sinds deze zomer alles over het wel en wee van de schapenkudde die de grasbermen aan de Coupure en de Watersportbaan begrazen.

Met steun van de Stad schuimt een herder met zijn eigen kudde elke zomer de bermen af om de ‘natuurlijke grasmaaiers’ hun werk te laten doen. Duizenden foto’s zijn er al gemaakt van de schapen, maar Jeffrey vond er als straatfotograaf ook de inspiratie bij.

 

 ©  Jeffrey De Keyser

 

 ©  Jeffrey De Keyser

“Ik woon vlakbij de Coupure en zie de kudde al sinds 2010 bezig. Meestal ga ik fotograferen in het buitenland, maar door de restricties besloot ik eens heel lokaal te werken, in mijn eigen straat. Op een dag ben ik de herder en zijn kudde gewoon beginnen volgen.”

En dat deed hij de hele zomer. Het resultaat is ‘Psalm 23’, een reeks beelden die de avonturen van de stadsschapen vastlegt. “Een heerlijk moment was bijvoorbeeld toen enkele wagens werden ingesloten door de kudde. Een vrouw die achter het stuur zat begon spontaan zelf foto’s te nemen en werd zo deel van de interactie.”

 

 ©  Jeffrey De Keyser

 

 ©  Jeffrey De Keyser

“Een rondtrekkend sociaal evenement”, noemt Jeffrey de kudde, na ze zo lang gevolgd te hebben. “Het was heel fijn om met ze mee te wandelen.”

Benieuwd waar de kudde zich momenteel bevindt? Sinds kort zijn ze te volgen via internet.

LEES OOK. De populairste schapen van Gent: live te volgen via internet én goed voor de biodiversiteit

 

 ©  Jeffrey De Keyser

 

 ©  Jeffrey De Keyser

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent