Oorlog in hockeyland: India eist excuses van Belgische bond na “vernederende commentaar” op Hockey Stars Awards

 

 ©  BELGA

De Indiase hockeyfederatie (HI) heeft een brief verstuurd naar de internationale hockeyfederatie (FIH) waarin ze publieke excuses eist van de Belgische hockeybond (KBHB) na de geuite kritiek op de FIH Hockey Stars Awards en de “vernederende commentaar op de Indiase atleten en coaches”.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Vorige week bleek India zowel bij de mannen als de vrouwen de grote winnaar bij de FIH Hockey Stars Awards, hoewel op de afgelopen Olympische Spelen de Indiase mannen ‘slechts’ brons wonnen en de Indiase vrouwen vierde werden. De Belgische mannen bleven met lege handen achter, hoewel ze olympisch kampioen werden in Tokio.

De Belgische bond verklaarde daarop “erg teleurgesteld te zijn” en drong aan op veranderingen in de manier waarop wordt gekozen. “Een goud winnend team met verschillende genomineerden in elke categorie maar dat geen enkele award wint, bewijst het falen van het verkiezingssysteem”, zo klonk het. Op de sociale media uitten ook verschillende Red Lions hun kritiek. “Dit is niet normaal! De geloofwaardigheid en het imago van onze sport beleven opnieuw moeilijke tijden”, tweette het officiële account van de Belgische hockeymannen. De FIH kondigde nadien aan dat ze gaat analyseren of de jaarlijkse verkiezing van de beste spelers en coaches in de toekomst anders moet.

 

 ©  BELGA

Excuses

Hockey India eist nu publieke excuses van de Belgische bond voor “de vernederende commentaar op de prestaties van de Indiase atleten en coaches op de sociale media”, zo klinkt het in de brief die in Indiase media wordt aangehaald. Komen die verontschuldigingen niet, dan wil HI-voorzitter Gyanendro Ningombam dat het FIH Governance Panel “grondig onderzoekt wat discriminatie is tegen Indiase atleten en coaches”.

Om de laureaten aan te duiden, werden de stemmen opgeteld van de nationale federaties (aanvoerders en coaches,  goed voor 50%), fans en spelers (25%) en de media (25%).

LEES OOK

Nu in het nieuws