Britse Queen opvallend scherp voor wereldleiders: “Ze irriteren me”

Tijdens een bezoek aan het Welsh parlement gaf ze commentaar op de mogelijke no-shows op Cop26, de klimaattop in Glasgow eind oktober. Dat gebeurde in een privégesprek met de hertogin van Cornwall, maar omdat haar microfoon nog aanstond, werden haar uitspraken geregistreerd. Ze ergert zich aan individuen die “praten maar niet handelen”.

De 95-jarige vorstin had het met parlementsvoorzitter Elin Jones over de VN-klimaatconferentie in Glasgow (COP26), die op 31 oktober van start gaat, en verloor daarbij even haar gebruikelijke terughoudendheid: “Buitengewoon, is het niet? Ik hoor wel praten over de COP... maar ik weet nog steeds niet wie er komt. Geen flauw idee”. “We weten alleen wie er niet komt... Het is toch echt irritant wanneer ze wel praten, maar niets doen,” vervolgde ze.

Mogelijke wereldleiders waar de koningin het over heeft zijn onder andere de Australische premier Scott Morrison, de Chinese president Xi Jinping, Russisch president Vladimir Poetin en Braziliaans president Jair Bolsonaro. Zij moeten hun aanwezigheid voor de klimaattop nog bevestigen.

De opmerkingen van de Queen komen niet lang nadat prins William kritiek leverde op miljardairs als Jeff Bezos of Elon Musk. Hij haalde onverwacht uit met de woorden: “In plaats van naar de ruimte te gaan, zouden ze beter de wereld redden.” De voorzitter van het Welshe parlement bracht deze zeldzame, door sommigen bekritiseerde frontale aanval van prins William ter sprake bij de koningin waarop Elizabeth II glimlachend antwoordde: “Ja, dat heb ik gelezen”. Ook Prins Charles, de zoon van de koningin en sinds lange tijd voorvechter van het milieu, riep eerder deze week de leiders nog op om “de handen uit de mouwen te steken”.

bekijk ook

Prins William haalt onverwacht hard uit naar Elon Musk en Jeff Bezos: “In plaats van naar de ruimte te gaan, zouden ze beter de wereld redden”

(tact)

LEES OOK

Nu in het nieuws