Nabestaanden barsten in tranen uit: doodrijder Davy Kesteman schuldig bevonden aan moord op Sharon (22)

Davy Kesteman (links)  “heeft de dood van Sharon Gruwez (rehts) veroorzaakt”, aldus de jury. De ouders van Sharon (midden) barstten in tranen uit na de uitspraak.  

Davy Kesteman (links) “heeft de dood van Sharon Gruwez (rehts) veroorzaakt”, aldus de jury. De ouders van Sharon (midden) barstten in tranen uit na de uitspraak.  

Op het assisenproces rond de fatale crash waarbij Sharon Gruwez (22) om het leven kwam, is beschuldigde Davy Kesteman zonet schuldig verklaard aan moord. Hij riskeert levenslange opsluiting. De nabestaanden van het slachtoffer barstten in tranen uit na het horen van de uitspraak. Vrijdagnamiddag vorderde de aanklager Serge Malefason 25 jaar opsluiting voor Davy Kesteman.

Marc Klifman

Op de laatste dag van het assisenproces rond de dodelijke crash waarbij Sharon Gruwez (22) op 1 november 2018 om het leven kwam, heeft beschuldigde Davy Kesteman (32) vrijdagochtend van voorzitter Antoon Boyen het laatste woord gekregen. Kesteman ging – duidelijk zenuwachtig – rechtop staan en richtte zich in de micro naar de twaalf gezworenen. “Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Voor de familie. En voor Sharon. Ik heb dit nooit gewild. Ik leg mijn lot in jullie handen. Dank u.”

LEES OOK. Doodrijder Davy Kesteman krijgt op assisenproces laatste woord: “Verschrikkelijk wat er gebeurd is, ik heb dit nooit gewild”

Voorzitter Boyen vroeg hem nog een allerlaatste keer of hij zich niets meer herinnert van wat er gebeurd is vlak voor de crash. “Neen”, was het korte antwoord van de beschuldigde.

Nadien trok de jury zich terug om te beslissen over het lot van Davy Kesteman. Na iets meer dan twee uur waren ze eraan uit. De jury verklaarde hem vrijdagmiddag schuldig aan de moord op zijn (ex)-vriendin Sharon Gruwez.

“Het staat vast dat hij de dood van Sharon heeft veroorzaakt door op een totaal roekeloze en onbegrijpelijke wijze en tegen een snelheid met 191 kilometer per uur in een flauwe bocht naar rechts in aanrijding is gekomen door een stilstaande autobus”, klonk het in de motivering die voorzitter Antoon Boyen voorlas. “Hij kende die weg. Volgens de verkeersdeskundige is geen enkele externe of technische reden aanleiding geweest voor de aanrijding. Hij heeft ook een rood verkeerslicht genegeerd.”

Het hof en de jury merkten ook op dat het wegdek in goede staat was en dat er weinig verkeer was. “Er moet worden aangenomen dat beschuldigde geen rijbeweging heeft gedaan om de aanrijding met het stilstaande voertuig te vermijden”, klonk het. Door zijn snelheid en door de middelpuntvliedende kracht werd de BMW naar links gedreven, waardoor hij de bocht naar rechts onmogelijk kon halen.

Geheugenverlies ongeloofwaardig

Ook aan het vermeende geheugenverlies van de beschuldigde werd geen geloof gehecht. Zijn test met de leugendetector had immers enkel betrekking op de seconden vlak voor het ongeval. Het hof en de jury sloten zich aan bij de bevindingen van de gerechtspsychiater, die stelde dat een langer geheugenverlies ongeloofwaardig was. Zo vertelde hij wel aan een kameraad dat hij Sharon zag liggen in haar rood vestje.

“Het staat vast dat er op de dag van de feiten geen afspraak was dat ze elkaar zouden ontmoeten”, aldus voorzitter Antoon Boyen. Rond 22 uur had Sharon zelfs haar nieuwe vriend uitgenodigd. Ter plaatse bleek ook duidelijk dat Kesteman niet welkom was.

Onderweg naar de woning van de beschuldigde werd nog enkele minuten gestopt op een parking langs de N8. Zijn uitleg over die discussie werd als onaannemelijk bestempeld. “Deze stop kan er enkel op wijzen dat er een discussie was over de bestemming waar ze naartoe gingen.” Na een tussenstop aan zijn woning in Woesten reed Kesteman met hoge snelheid weg. Ook dan moet er volgens het hof en de jury nog een hevige ruzie geweest zijn. Voor een gewone uitstap naar de kust was er immers geen enkele reden om op die manier te rijden. Sowieso werd ook dat verhaal van tafel geveegd. Sharon Gruwez droeg te lichte kledij om bij dergelijke koude temperatuur aan zee te gaan uitwaaien.

Gaspedaal diep ingedrukt

Davy Kesteman moest 2,5 kilometer optrekken om een snelheid van ongeveer 200 kilometer per uur te halen. “Het staat vast dat hij het gaspedaal aanhoudend diep ingedrukt moest houden. Door op die plaats vier keer sneller dan toegelaten te rijden, heeft de beschuldigde aanvaard dat dit onvermijdelijk fataal zou afloop voor de inzittenden van zijn voertuig, zeker voor een passagier van wie hij wist dat ze haar gordel niet droeg”, verklaarde de voorzitter het oogmerk tot doden.

Ten slotte werd ook geoordeeld dat de beschuldigde met voorbedachten rade handelde. “Hij had minstens kunnen afremmen voor het verkeerslicht dat al dertig seconden op rood stond, maar is die veel te hoge snelheid blijven aanhouden.”

 

 ©  Simon Mouton

Er stond veel op het spel op dit proces voor Davy Kesteman. Volgens aanklager Serge Malefason en de familie van Sharon Gruwez bestond er geen enkele twijfel over dat Kesteman moedwillig een dodelijke crash veroorzaakte. In de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 ging Sharon Gruwez met enkele vrienden op café in Poperinge. De uitgelaten sfeer werd grimmiger toen ook Davy Kesteman op het toneel verscheen. Uiteindelijk stapte de jonge vrouw toch in het voertuig van haar (ex)-vriend, die zelf weliswaar beweert dat ze nog steeds een relatie hadden.

Kort na half drie die nacht botste Kesteman naast de N8 in Oostvleteren met zijn BMW tegen 191 kilometer per uur tegen een geparkeerde bus. Het slachtoffer werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. De beschuldigde, zelf lichtgewond, bleek 1,47 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

LEES OOK. “Waar haalt hij het recht zo te praten tegen een vrouw”: advocaten familie snoeihard voor doodrijder Sharon Gruwez (22)

Kesteman zelf heeft altijd ontkend dat er op het einde van de rit nog ruzie was. Hij wilde volgens zijn verklaringen midden in die novembernacht nog met Sharon naar zee vertrekken om gezellig op het strand te zitten. De broers Omar en Mounir Souidi, de raadslieden van Kesteman, ontkenden dat er sprake is van moord. Volgens hen maakte hun cliënt zich enkel schuldig aan het onopzettelijk veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Ze legden de jury donderdagavond uit dat hun cliënt volgens de verkeersdeskundige gewoon de bocht probeerde te volgen.

Aanklager Serge Malefason vordert 25 jaar opsluiting voor Davy Kesteman. Later op de middag trekken hof en jury zich terug om zich te beraden over de strafmaat voor Kesteman. Voor moord riskeert hij levenslange opsluiting.

LEES OOK

Nu in het nieuws