Officieel: ‘project Dampoort’ in gang gezet door Vlaamse regering

Met de auto onder de Dampoort door - zoals op deze simulatie: om dat mogelijk te maken is vrijdag een officiële beslissing genomen.

Met de auto onder de Dampoort door - zoals op deze simulatie: om dat mogelijk te maken is vrijdag een officiële beslissing genomen. © studiebureau Omgeving 

GENT -

De Vlaamse regering heeft vrijdag officieel het licht op groen gezet om de enorme verbouwing van de Dampoort in gang te zetten. Een belangrijke beslissing, maar op het terrein blijft het moeilijk aan de rotonde. Volgende week wordt het nog eens wat ingewikkelder.

Bert Staes

De Vlaamse Regering beslist om het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken toe te laten de volgende projecten verder uit te werken als potentieel Vlaams publiek-private samenwerkings-project: project Gent-Dampoort en Vertramming Lijn 4 en 7.

Het is een technische zin, maar een heel belangrijke die vrijdag is goedgekeurd door de Vlaamse ministers. In mensentaal: de molen wordt nu officieel in gang gezet om de Dampoort verbouwen. De Werkvennootschap, een tak van de Vlaamse overheid, krijgt de taak project Dampoort op gang te trekken.

Gedetailleerde plannen bestaan nog niet, maar zo zou Dampoort er kunnen uitzien eens er een tunnel is: een autoluw verkeersplein rond de zwaaikom. 

Gedetailleerde plannen bestaan nog niet, maar zo zou Dampoort er kunnen uitzien eens er een tunnel is: een autoluw verkeersplein rond de zwaaikom. ©  studiebureau Omgeving

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte vorige maand bekend dat gekozen is voor een tunnel onder de drukke Dampoort. Dat zou bovengronds zorgen voor een veiligere situatie voor voetgangers, fietsers en lokaal verkeer.

Er is ongeveer 200 miljoen euro principieel vrijgemaakt voor Dampoort, al moet dat bedrag nog zwart op wit opduiken in de Vlaamse begroting. Wanneer de werf ooit zou kunnen starten, is dan ook nog koffiedik kijken. Minister Peeters wil binnen de tien jaar een schop in de grond.

LEES OOK. De knoop van Dampoort is doorgehakt: levensgevaarlijk kruispunt krijgt een tunnel

 

 ©  fvv

Vooraleer het zover is, wordt de Dampoort aangesloten op de Koopvaardijlaan. Het verkeer van Dok Noord en Zuid zal namelijk verlegd worden naar de Koopvaardijlaan en Afrikalaan. Een nog te bouwen brug ­– de ‘Verapazbrug’ ­– zal van daar over het water naar de Voormuide leiden.

De tijdelijke aanpassingswerken zorgen al maanden voor zware hinder op de rotonde. Maandag wordt dat nog wat ingewikkelder: een van de boven van de spoorwegbrug die Dampoort aansluit op de steenwegen moet vijf dagen dicht. Het gaat om de boog die naar de Dendermondsesteenweg leidt.

Die boog zal volledig afgesloten zijn van maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober. Auto’s moeten omrijden en ook wandelaars en fietsers zullen niet door kunnen. Info is te vinden bij wegbeheerder Wegen en Verkeer.

 

 ©  Wegen en Verkeer

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent