Expo 58-verzamelaar uit Niel verkoopt levenswerk: 14.000 (!) stuks te koop

 © atv

Niel -

Nielenaar François Van Kerckhoven (69), bekend als de ‘Expo 58-man’, zet zijn volledige verzameling over de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel in de etalage. “Na veertig jaar is het mooi geweest. Corona heeft de goesting helemaal onder nul doen dalen”, zegt hij.

Bart Roggeman

De verzameling van de Nielenaar is indrukwekkend en wellicht de grootste van alle Expo58-verzamelaars. “Op het moment dat ik gestopt ben met verzamelen, vlak voor corona dus, had ik om en bij de 14.000 stuks”, weet de man. “Daar zitten bijvoorbeeld wel 4.000 postkaarten tussen wat het aantal al meteen de hoogte injaagt.”

Maar daarnaast omvat de collectie ontelbare memorabilia en spullen die op de Expo58 werden gebruikt of verkocht. “Ik ben altijd op zoek gegaan naar authentieke spullen en het liefst spullen die op de Expo 58 werden gebruikt. Geen replica’s.”

De Nielenaar wist ook alle pins van de 53 deelnemende landen te verzamelen. © JHS

François Van Kerckhoven - die zelf zes jaar was ten tijde van de Expo - begon veertig jaar geleden met verzamelen. “Dat is in feite heel ‘onnozel’ gekomen”, lacht hij, “want ik was eigenlijk helemaal niet van plan een verzameling over de Expo te beginnen. Destijds was ik actief in de Nielse hobbyclub en ik zou een verzameling van postzegels van het atomium en andere monumenten aanleggen. Meer niet. Op een bepaald moment gaf iemand mij een klein beeldje van het atomium. Dat was eigenlijk de grondlegger van mijn verzameling.” De ‘dader’ kan hij helaas niet meer laten zien, want is intussen verkocht.

Het begon allemaal met een beeldje van het atomium. Niet dit exemplaar, want het eerste is al verkocht. © JHS

Een tas met het logo van de Expo. © JHS

Sinds kort is hij immers begonnen stelselmatig stukken van zijn collectie te verkopen. “Het is niet de bedoeling de hele verzameling zomaar aan de eerste beste opkoper te verpatsen of in één stuk weg te doen. Ik wil een en ander ook wat groeperen zoals setjes van glazen of tassen. Anders worden er stukken ‘uitgepikt’ en blijft de rest staan omdat ze geen geheel meer vormen”, maakt de verzamelaar duidelijk.

“De goesting was eraf”, geeft hij toe. “Op zoek gaan naar misschien toch nog iets leuk dat je nog niet hebt, kon door de lockdowns niet meer. En van bieden op het internet ben ik nooit een voorstander geweest. Het zette mij aan het denken. Als je als 100 asbakken hebt en je vindt er nog een andere, dan is dat gewoon de 101ste. Ten slotte staat het ook allemaal maar gewoon in een kast. De kinderen hebben er geen voeling meer mee en geen plaats. Uiteindelijk zou het dan allemaal maar in het containerpark belanden en daar heeft niemand iets aan. Nu kan ik er nog andere verzamelaars of mensen die graag een herinnering hebben blij mee maken.”

De verzamelaar met een van de vier verschillende originele affiches. © JHS

“Spijt heb ik er niet van, want ik heb er heel veel mooie herinneringen, ontmoetingen en goede contacten aan overgehouden. Ik organiseerde tal van tentoonstellingen, was te gast in tv-programma’s, schreef vier boeken erover,... Maar dat stopt ook op een bepaald moment. Je kan er geen boeken blijven over schrijven en je kan niet elk jaar een tentoonstelling doen. In 2018, bij zestig jaar Expo 58, stond dit nog eens extra in de kijker. Wanneer gaat er nog eens over gesproken worden? Als het zeventig jaar geleden is? Dan ben ik zelf al midden de zeventig.”

Of er toch niet bepaalde spullen zijn die hij absoluut wil bijhouden? “Ik heb drie bonbonnières die beschilderd zijn door de kunstenaar Peynet. Die mag ik van mijn vrouw niet wegdoen (lacht). Ook de pin in de vorm van een ster die de hostessen op de Expo droegen en die mijn vrouw en ik tijdens tentoonstellingen opspelden, bewaar ik als herinnering. En de kast met waardevol Boheems glas gaat zeker ook nog een hele tijd blijven staan, dat gaat pas als laatste weg.”

De Nielenaar kan zich nu volop storten op zijn nieuwe hobby. In 2020 ging hij na vier boeken over de Expo de fictie toer op en is nu bezig aan een derde roman. Wie interesse heeft om iets van Expo 58 op de kop te tikken, kan een afspraak maken via expo58@yahoo.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten