Gents rusthuis heeft ‘harige’ nieuwe bewoner: “Hier hebben we zes jaar op gewacht”

Hond Juul 

Hond Juul ©  IF

Gentbrugge -

Het woonzorgcentrum Ter Hovingen in Gentbrugge heeft er sinds kort een nieuwe bewoner bij. Juul heeft vier poten, is net iets pluiziger dan de andere bewoners, en moet hen helpen om fysiek en mentaal actief te blijven.

Fien Lakiere

Een bal halen die weggegooid wordt, mee gaan op wandeling, of zorgen voor rust door gewoon aanwezig te zijn. Dat zijn een paar opdrachten van golden retriever Juul in zijn nieuwe thuis, woonzorgcentrum Ter Hovingen in Gentbrugge. Hij is er vorige week officieel gestart als instellingshond.

“Juul is twee jaar geleden bij Hachiko de opleiding gestart om een assistentiehond te worden ”, zegt Anne Bosmans van Ter Hovingen. Assistentiehonden helpen hun baasje met een motorische beperking bijvoorbeeld door medicatie te brengen, mee boodschappen te doen of voorwerpen op te rapen. “Hij voldeed niet aan alle voorwaarden, maar kwam wel in aanmerking als instellingshond. We staan al zes jaar op de wachtlijst, dus zijn erg blij dat Juul er is.”

Rust en beweging

“De bewoners vinden het schitterend en zoeken sneller toenadering bij hem, zeker wie vroeger zelf een hond had”, zegt Bosmans. “Ook bewoners die minder fan zijn van honden hebben hem graag, omdat hij rust en vertrouwen uitstraalt.”

 

 ©  IF

Doordat bewoners hem mee uitlaten of met hem spelen, worden ze aangezet om ook zelf te bewegen. Of doordat hij bijvoorbeeld bij iemand gaat liggen die door dementie rusteloos is, wordt die persoon zelf rustig genoeg om aan tafel te blijven zitten tijdens het eten.

Overgewicht

“Ook al wordt alles op een speelse manier gedaan, toch is het voor Juul alsof hij aan het werk is”, zegt Bosmans. “We merken dat hij moe is op het einde van de week. Hij woont daarom niet permanent bij ons, maar verblijft in het gezin van een collega die vier dagen werkt, en komt telkens mee. Zij heeft een cursus gevolgd om goed met hem om te gaan, en een aantal andere collega’s zullen ook een opleiding volgen.”

Voor de begeleiders heeft Juul een andere naam. “Zo raakt hij niet in de war als bewoners hem zelf opdrachten geven. Het zou anders snel te veel worden.” Maar waar ze in het woonzorgcentrum vooral op moeten letten? “Dat de bewoners hem geen eten geven”, lacht Bosmans. “Golden retrievers en labradors kunnen snel last krijgen van overgewicht.”

 

 ©  IF

Nu in het nieuws