Aanklagers vragen opheffing immuniteit van voormalige Oostenrijkse kanselier

 

 ©  REUTERS

In Oostenrijk heeft de openbare aanklager verzocht om de parlementaire onschendbaarheid van voormalig bondskanselier Sebastian Kurz op te heffen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bevestigd.

Bron: BELGA

Het verzoek volgt op de aankondiging van het Rekenhof dat het een onderzoek zou starten naar de financiën van de ÖVP van Kurz. Het parlement moet nu tijdens een van de volgende zittingen stemmen over de immuniteit van Kurz. In afwachting van het resultaat van die stemming zijn de onderzoeken naar de 35-jarige politicus voorlopig opgeschort, verklaarde een woordvoerder van de gerechtelijke autoriteiten.

LEES OOK. Van “sms’jes uit context” tot verdachte opiniepeiling: waarom Oostenrijks kanselier aftreedt (+)

Kurz nam zondag ontslag als Oostenrijks kanselier omdat zijn positie steeds onhoudbaarder werd. Zijn groene coalitiepartners hadden hem al opgeroepen om af te treden na een reeks beschuldigingen van corruptie.

Kurz en negen anderen worden ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in het voordeel van Kurz. Hij ontkent de beschuldigingen. Er wordt daarnaast onderzoek gedaan naar een mogelijk valse getuigenis van Kurz in een ander corruptieonderzoek.

LEES OOK

Nu in het nieuws