Frankrijk maakt coronatests betalend voor niet-gevaccineerden

 

 ©  REUTERS

Wie in Frankrijk niet gevaccineerd is tegen COVID-19, moet vanaf nu betalen voor coronatests. In Franse overzeese gebieden waar een gezondheidsnoodtoestand heerst, zoals de Antillen, Frans-Guyana en Mayotte, blijven de zogeheten comforttests gratis, zo blijkt uit een officieel decreet dat op vrijdag is verschenen.

Bron: BELGA

Voor 6,7 miljoen Franse burgers, die gedeeltelijk of niet zijn gevaccineerd, zal de ziekteverzekering zich niet langer ontfermen over de tests. Uitzonderingen zijn er wel: als de test op medisch voorschrift gebeurde, in het geval een risicocontact, een recente positieve test of contra-indicatie van het vaccin.

Nu zal een PCR-test in een labo ongeveer 44 euro kosten. Een antigeentest bij de apotheek zal 25 euro kosten.

LEES OOK. Nederlands-Limburg en Luxemburg worden rode zone

Het doel van de maatregel is weigeraars aan te moedigen zich toch te laten inenten en tegelijk de rekening voor de overheid te verlagen. De kosten voor tests zullen dit jaar al oplopen tot 6,2 miljard euro, na 2,2 miljard in 2020.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne in Frankrijk kregen 50,8 miljoen mensen minstens één dosis. Ongeveer 12 procent van de bevolking is niet gevaccineerd.

LEES OOK. VS laat gevaccineerde reizigers toe vanaf 8 november

LEES OOK

Nu in het nieuws