Lutsenko wint eerste Italiaanse Gravelrace voor profs

Alexey Lutsenko stak in Piazzola sul Brenta zijn fiets in de lucht aan de finishlijn.

Alexey Lutsenko stak in Piazzola sul Brenta zijn fiets in de lucht aan de finishlijn. © ISOPIX

De Kazak Alexey Lutsenko (Astana) heeft vrijdag de eerste editie gewonnen van de Serenissima Gravel. Het was een koers met heel wat gravelstroken, én soms zelfs zones die meer geschikt leken voor een mountainbike. Met de wedstrijd wil oud-wielrenner Filippo Pozzato het wielrennen in de regio Veneto promoten, onder de noemer ‘Ride the Dreamland’

Guy Fransen

Pozzato moest als organisator wel accepteren dat uiteindelijk slechts 37 renners aan de start verschenen in Lido di Jesolo. Dat had diverse oorzaken, niet in het minst dat diverse teams niet tijdig over de nodige gravelbikes konden beschikken. Anderzijds bleek ook de zeer gewilde Peter Sagan niet te mogen starten van zijn straks oud-team Bora Hansgrohe, ofschoon fietsfabrikant Specialized graag zijn gravelbike in de etalage had gezet via de wedstrijd.

Die eer was uiteindelijk voor het Italiaanse Wilier, uit de regio Veneto, en het maakte de sponsor zichtbaar zeer blij, temeer omdat de nieuwe gravelbike Wilier Rave SLR pas deze week werd gelanceerd.

Lutsenko ging er op ruim vijftig kilometer van de streep vandoor en hield stand tijdens drie speciale gravelrondes rond de Brenta-rivier. Hij moest wel van zijn voorsprong inboeten, leek in de voorlaatste ronde zelfs te zullen worden gegrepen, maar de Kazak hield finaal stand en won in het idyllische Piazzola sul Brenta.

De man uit de regio Riccardo Minali (Intermarche Wanty Gobert) werd uiteindelijk tweede. Ploegleider Valerio Piva stelde eerder in de week met meerdere renners te hebben willen starten, maar Cube kon niet genoeg gravelbikes tijdig leveren. De Australiër Nathan Haas (Team Cofidis) werd derde.

Geen Strade Bianche

Ondanks het beperkte deelnemersveld, bleken diverse renners tevreden over het nieuwe type wedstrijd. Lutsenko stelde dat Serenissima Gravel niet kan vergeleken worden met de Strade Bianche, omdat er veel moest gedraaid en gekeerd worden, en hij op sommige momenten haast stilstond om een hindernis te nemen. Dat bleek ook uit de gemiddelde snelheid: ‘slechts’ 38 km per uur over een afstand van 132 km.

Keven Van Melsen (Intermarche-Wanty-Gobert) werd de eerste Belg op de vijfde plaats.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten