Atlas-draagraket met asteroïdensonde Lucy gelanceerd door NASA

 

 ©  AP

Vanop Cape Canaveral in Florida is zaterdag een Atlas-draagraket vertrokken die een sonde naar de Trojanen moet slingeren, zo was op NASA TV te zien. De Atlas-5 van lanceerbedrijf ULA steeg op om 11.34 uur Belgische tijd.

Bron: BELGA

De nuttige lading van de krachtige draagraket is de Lucy. Bij de 981 miljoen dollar kostende missie is het de bedoeling een nog niet onderzochte groep van asteroïden, de Trojanen, te exploreren. Wetenschappers denken dat deze steenklompen, gelokaliseerd in de baan van Jupiter, primaire overblijfselen zijn uit de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel dat 4,5 miljard jaar oud is. Dat kan aanwijzingen leveren over het ontstaan van leven.

De missie duurt twaalf jaar en onderzoekt naast zeven Trojanen ook een andere planetoïde. De sonde zal drie keer gebruikmaken van de zwaartekracht van onze planeet om aan snelheid te winnen.

Nooit eerder was er een missie naar zoveel verschillende bestemmingen in onafhankelijke banen rondom onze zon, maakt de NASA zich sterk. De “vader” van de Atlas is de Belg Karel Bossart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws