Dubbel feest in Sint-Kruis-Winkel: oude buurtweg heropend en grote vernieuwingen in basisschool

De wegel werd ingehuldigd met een optocht door het dorp. 

De wegel werd ingehuldigd met een optocht door het dorp. ©  Project Moervaartvallei

Sint-Kruis-Winkel -

Een oude buurtweg in Sint-Kruis-Winkel is zaterdag feestelijk heropend met een optocht door het dorp. De Buyzewegel maakt het een stuk eenvoudiger om van het centrum naar de Moervaart te wandelen. En ook in basisschool Sint-Laureins was er iets te vieren.

Max Dedulle

Nieuw is de Buyzewegel allerminst: de oude buurtweg wordt zelfs al vermeld in 19de-eeuwse atlassen. In de loop der jaren was de weg echter afgesloten geraakt voor het publiek. Uit een rondvraag van het Wijkbudget Gent bleek dat bewoners hun wegel terug wilden. De trage weg zorgt immers voor een veilige wandelweg naar de Moervaart. “Deze wegel maakt het historisch landschap rond de Moervaart opnieuw een stuk toegankelijker voor omwonenden”, zegt gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor mobiliteit.

200 mensen, onder wie mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen), wandelden mee in de optocht. “Een grote meerwaarde voor de bewoners”, vindt Watteeuw. “Bovendien zijn de bermen van trage wegen heel waardevol voor planten en dieren.” De prettig gestoorde fanfare De Vette Pistons kreeg de eer om voorop te lopen. (lees verder onder de foto)

Ook de bellenman was van de partij. 

Ook de bellenman was van de partij. ©  Project Moervaartvallei

Dubbel feest

Het was zaterdag trouwens dubbel feest in het dorp ten noorden van Gent. De nieuwe klaslokalen en de nieuwe turnzaal van basisschool Sint-Laureins werden feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). De realisaties zijn al een jaar oud, maar door corona had de school de deuren nog niet kunnen openstellen voor het publiek.

 

 ©  Project Moervaartvallei

 

 ©  Project Moervaartvallei

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent