Archeologen vinden bij opgravingen slachtoffer van uitbarsting Vesuvius: “We verwachten hier veel van”

 

 ©  AFP

Archeologen hebben in het zuiden van Italië een skelet gevonden van een man die om het leven kwam bij de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. “Een vondst waarvan we veel verwachten”, verklaarde directeur Franceso Sirano van het archeologisch park van Ercolano aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA.  

Bron: BELGA

Het skelet zou de wetenschappers meer informatie moeten opleveren over de laatste momenten van Herculaneum, het stadje dat net als het veel grotere Pompeii bedolven werd onder de lava van de Vesuvius. 

De man, die tussen 40 en 45 jaar oud was, werd gevonden met zijn hoofd in de richting van de zee, vertelde Sirano. De vorsers vermoeden dat hij gegrepen werd door de gloeiend hete aswolk waaraan hij vergeefs probeerde te ontsnappen. Omdat hij op zijn rug viel, zou het kunnen dat de verwoestende wolk het laatste beeld op zijn netvlies was.   

25 jaar geen opgravingen

De archeologen vonden het skelet op een site waar al 25 jaar geen opgravingen meer hadden plaatsgevonden. Daar werden toen de overblijfselen van meer dan 300 mensen gevonden op een plaats waar destijds het strand was. Vermoed wordt dat ze daar aan het wachten waren op een reddingsvloot van de Romeinse officier Plinius de Oudere.. 

Behoorde de man tot de vloot van Plinius? Behoorde hij tot het groepje vluchtelingen en liep hij in de richting van één van de sloepen? Aan vragen en vermoedens geen gebrek, aldus Sirano. De archeologen willen de grote lavasteen met het skelet erin nu voor verder onderzoek overbrengen naar een laboratorium.

Nu in het nieuws