Gewapende bende ontvoert zeventien Amerikaanse missionarissen en hun families in Haïti

 

 ©  AFP

In Haïti heeft een gewapende bende ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince zeventien Amerikaanse missionarissen en hun familieleden ontvoerd. Dat is zaterdag vernomen bij een bron in de Haïtiaanse veiligheidsdiensten.

gjsBron: BELGA

De missionarissen en hun familieleden werden zaterdag door de gewapende bende ontvoerd nadat ze een bezoek gebracht hadden aan een weeshuis ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Veel details over de ontvoering zijn er nog niet, maar het lijkt erop dat de bus op weg naar de luchthaven onderschept werd door de daders. Een inzittende van de bus zou een audiobericht verspreid hebben waarin hij vraagt om voor hen te bidden. “We worden gegijzeld, ze hebben onze bestuurder ontvoerd. We weten niet waar ze ons naartoe brengen.”

De bende, die al maanden ontvoeringen en overvallen uitvoert in een zone tussen Port-au-Prince en de grens met de Dominicaanse Republiek, zou zeventien Amerikaanse christelijke missionarissen en heel wat familieleden, waaronder kinderen, ontvoerd hebben. Of er losgeld is geëist, is niet duidelijk.

“Het welzijn en de veiligheid van Amerikaanse burgers in het buitenland is een van onze grootste prioriteiten op het ministerie van Buitenlandse Zaken. We zijn op de hoogte van deze informatie en hebben voorlopig niets toe te voegen”, reageerde een woordvoerder van het ministerie.

Actieterreinen uitgebreid

Gewapende bendes, die al jaren de armste wijken van Port-au-Prince controleren, hebben hun actieterrein uitgebreid naar de rest van de hoofdstad en omgeving. Volgens het Centre d’Analyse et de Recherche en Droits Humains in Port-au-Prince zijn in de eerste drie trimesters van dit jaar meer dan 600 ontvoeringen geregistreerd, tegen 231 in dezelfde periode in 2020.

Een diepe politieke crisis verlamt al jaren de sociaaleconomische ontwikkeling van Haïti, één van de armste landen ter wereld. De moord op president Jovenel Moïsi op 7 juli heeft de chaos en instabiliteit in het land in de Caraïben nog aangewakkerd.

LEES OOK

Nu in het nieuws