Vlaamse regering investeert 1,5 miljoen euro in ‘Housing first’ om daklozen aan “duurzame woonoplossing” te helpen

 

 ©  BELGA

Voor 2021 en 2022 investeert de Vlaamse regering 1,57 miljoen euro in ‘Housing first’, een programma om dakloze mensen die kampen met gezondheidsproblemen of een verslavingsproblematiek. Dat maakt Vlaams minister van Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) bekend.

gjs

“Mensen die dak- of thuisloos zijn en bovendien kampen met een verslaving of gezondheidsproblemen hebben het moeilijk om huisvesting te vinden”, zegt Beke erover. “Met ‘Housing first’ kunnen we hen begeleiden naar een woonst en van daaruit verdere stappen zetten. Het start bij een duurzame woonoplossing in plaats van die te zien als een eindpunt. Deze methode wordt toegepast voor de groep dak- en thuislozen die meer dan twee jaar dak- en thuisloos zijn en bovendien psychisch kwetsbaar zijn of een ernstige vorm van verslaving hebben.”

Er wordt voor dit en volgend jaar dan ook 1,57 miljoen euro geïnvesteerd, verspreid over Vlaanderen en Brussel via de CAW. Daarmee zullen volgens Beke tussen de 150 en 200 mensen begeleid kunnen worden. “Voor ‘Housing first’-werkingen zijn dedicated teams aan de slag die multidisciplinair zijn samengesteld en waarin medewerkers vanuit verschillende organisaties de krachten bundelen. Op die manier wordt de expertise rond psychische ziektebeelden en verslaving bij sociaal werkers versterkt”, klinkt het nog.

Nu in het nieuws