Valérie Demory geeft eerste interview als bondscoach van de Belgian Cats: “Ik ben enorm fier”

 

 ©  PRESSE SPORTS

Op een digitale persconferentie werd Valérie Demory voorgesteld als nieuwe bondscoach van de Belgian Cats. De 58-jarige Fransman kijkt erg uit naar zijn eerste job als bondscoach. “Ik ben enorm fier dat ik van een topland als België, een buurland, de bondscoach kan worden.”

Patrick Ceulemans

“Ik wil eerst coach en collega Philip Mestdagh bedanken. Hij heeft schitterend werk verricht met de Belgian Cats en ze naar de wereldtop gestuwd”, zei coach Valéry Demory, de nieuwe bondscoach van de Belgian Cats. “Ik wil met de Cats op zoek gaan naar nieuwe successen. Ik heb Julie Allemand in mijn team gehad, ken uiteraard de klasse van Emma Meesseman en Antonia Delaere. Ik kijk uit of Kim Mestdagh al dan niet wil doorgaan als international. Het potentieel en opkomend talent is aanwezig om nog door te groeien.”

Na de kwartfinales op de Olympische Spelen beginnen de Cats aan een nieuwe cyclus. “De eerste opdrachten in november in kader van de EK-kwalificatieronde kondigen zich alvast aan als zwaar. We openen op 11 november in Bosnië en krijgen drie dagen later Duitsland op bezoek. Bosnië (winst o.a. tegen België, red.) was op het voorbije EK top en Duitsland is jong, heeft veel talent en is een land waar het vrouwenbasketbal zich stevig aan het opwerken is. De komende dagen ga ik met de staf in eerste instantie deze twee belangrijke interlands voorbereiden. Woensdag en donderdag komen we bij elkaar en gaan we de selectie voorbereiden. Geen groep van 24 speelsters, dat is te groot. Het zal waarschijnlijk een selectie van ongeveer zestien speelsters worden.”

Deur op een kier voor Abdelkader

Of daar nog de namen van onder meer Marjorie Carpréaux en Kim Mestdagh bij zullen staan, wordt dan duidelijk. Kim Mestdagh gaf eerder al aan, toen haar vader Philip Mestdagh nog bondscoach was, dat ze waarschijnlijk niet beschikbaar zal zijn.

Het contract van Demory loopt tot 2023. Als de Cats zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs 2024, zal dat contract uiteraard met een jaar doorlopen. Pierre Cornia blijft de assistent-coach en ook de andere leden van de staf blijven van de partij. De deur richting een comeback van talent Hind Ben Abdelkader staat op een kier. Zij geeft al enkele jaren forfait voor de Cats. November komt na een zware revalidatie na een knieoperatie te vroeg, maar er wordt gedacht aan februari, wanneer de Belgian Cats de WK-kwalificatieronde afwerken. Hind Ben Abdelkader maakt volgende maand haar comeback bij het Russische Nika.

LEES OOK

Nu in het nieuws