MR en Vooruit blijven het oneens over fiscaliteit tweede woning: “We zullen blijven strijden om dat eruit te halen”

Georges-Louis Bouchez (MR) en Conner Rousseau. 

Georges-Louis Bouchez (MR) en Conner Rousseau. ©  Guy Puttemans/Kris Van Exel

Regeringspartijen MR en Vooruit blijven het grondig oneens over de fiscale aftrekbaarheid van tweede, derde en vierde woningen. Dat bleek in De zevende dag op Eén. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kondigde aan te zullen blijven strijden tegen de maatregel. “Maar hoe moeten de mensen anders iets opzijzetten voor hun pensioen?”, reageerde zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez.

Bron: BELGA

LEES OOK. Bart De Wever (N-VA) vlijmscherp voor begroting: “Regering neemt iedereen 5 euro af en geeft er maar 1 terug”

In het federale begrotingsakkoord bleef het fiscale voordeel overeind, hoewel op Vlaams niveau het voordeel voor de eerste woning al lang is afgeschaft. Dat zorgt voor een anomalie. “Maar het is een anomalie omdat Vlaanderen het fiscale regime heeft aangepast”, betoogde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zondag. “Dat is dus een heel Vlaamse lezing. In Wallonië en Brussel bestaan er wel nog mechanismen voor de eerste woning.”

“Klein voordeel”

Bouchez ontkende dat het om een voordeel gaat dat de rijken ten goede komt. Volgens hem hebben bijvoorbeeld veel kleine zelfstandigen een tweede woning. “Als je tot 5.000 euro per maand verdient en een gezin hebt, ben je niet rijk. Het is een klein voordeel dat ervoor zorgt dat je iets opzij kan zetten voor je pensioen”, aldus de MR-voorzitter. “Als ze iets willen opzijzetten, waar moeten ze dat dan doen? De rente op spaarrekeningen is niet meer interessant en de beurs is gevaarlijk.”

LEES OOK. Georges-Louis Bouchez (MR) over potentiële sancties voor langdurig zieken: “Je haalt geen 80 procent werkenden door lief te zijn”

“Niet rechtvaardig”

Conner Rousseau (Vooruit) is het daar vurig mee oneens. “Als je heel lang moet onderhandelen om een regering te vinden en je wil samen de coronacrisis en de klimaatcrisis en andere dingen aanpakken, dan moet je daar soms figuren en partijen bij nemen die bepaalde speciale eisen hebben”, zei hij. “We moeten mensen helpen om een eerste woning aan te schaffen, maar als je een tweede, derde, vierde woning kan kopen... Goed voor hen, ik wens het iedereen toe, maar moet de overheid daar nog helpen op een moment dat zoveel alleenstaanden en gezinnen niet rondkomen en geen eigen woning kunnen kopen? We vinden dat niet rechtvaardig en we zullen blijven strijden om dat eruit te halen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws