Russische crew die film maakte in de ruimte terug veilig op aarde

De Russische actrice en regisseur die twaalf dagen aan boord van het International Space Station (ISS) verbleven om de eerste film in de ruimte op te nemen, zijn zondagochtend veilig en wel op Aarde geland. De Sojoez- MS-18 met aan boord Joelia Peresild, Klim Sjipenko en beroepskosmonaut Oleg Novitskiy landde volgens plan na een vlucht van drie uur om 06.35 uur Belgische tijd in de steppen van Kazachstan, zo was te zien op beelden die live werden uitgezonden door het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. “Welkom thuis”, twitterde het ook.

Bron: belga

Het drietal stelde het goed, bleek na de landing 148 km ten zuidoosten van de stad Zjezqazghan. “Alles is orde, alles verliep normaal”, zei het hoofd van Roscosmos, Dmitri Rogozin. “Eigenlijk ben ik wel een beetje treurig”, zei de 37-jarige actrice Peresild. Zij was naar eigen zeggen graag nog wat langer gebleven in de spacemeccano waar voor het eerst in de geschiedenis een film buiten de Aarde is opgenomen. Peresild speelt de hoofdrol in “Vizov” (De uitdaging) zoals de werktitel luidt. In de film wordt Novitskiy onwel. Hij kan niet terug naar huis, en daarom gaat een chirurg, die door Peresild wordt gespeeld, de ruimte in om hem te opereren en zijn leven te redden. Het laatste half uur van de film moet zich in het ruimtestation afspelen.

Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt. Novitskiy vertoefde al sinds 9 april in het ruimtestation. Het was zijn derde missie en heeft nu al 531 dagen in de ruimte doorgebracht. Tijdens zijn jongste missie maakte de kosmonaut drie ruimtewandelingen, voor een totaal van 22 uur 38 minuten, aldus het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA. Volgens Roscosmos was het de bedoeling om dankzij de film jonge mensen te inspireren voor een job in de ruimtevaart.

Critici zegggen dat er veel geld in de film in plaats van onderzoek is geïnvesteerd. Hoeveel hij kost, is niet bekend. Rogozin hoopt dat inkomsten van toekomstige vluchten met ruimtetoeristen de kosten kunnen dekken. Hij vertelde tegenover het persbureau Interfax reeds aanvragen van geïnteresseerden te hebben gekregen. ()