Rusland viert (voor het eerst!) Vaderdag

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat er meer waardering moet zijn voor rol van vaders. 

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat er meer waardering moet zijn voor rol van vaders. ©  AP

Rusland viert voor het eerst officieel een nationale Vaderdag. President Vladimir Poetin heeft onlangs besloten dat er meer waardering moet komen voor het gezin en de rol van de vader daarin. Er zijn zondag op de eerste Russische Vaderdag speciale aanbiedingen voor vaders in winkels in Moskou en er zijn tal van voordrachten, opvoeringen en andere vieringen georganiseerd door de stad Moskou.

jvhBron: BELGA

Rusland kampt al geruime tijd met een krimpende omvang van de bevolking, en momenteel groeien volgens de officiële cijfers vijf miljoen kinderen op zonder vader. Bijna 650.000 vaders voeden hun kroost alleen op. Het land heeft al sinds 1998 een Moederdag, de laatste zondag van november. Een aantal regio’s heeft niet zo lang gewacht en voerde op eigen houtje al een Vaderdag in.

Rusland telt (de Krim meegerekend) ongeveer 146 miljoen inwoners. Sinds de jaren 90 overlijden er jaarlijks meer mensen dan er worden geboren. Het land heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld. Het is een hoofdpijndossier voor het Kremlin, dat onder meer droomt van de ontsluiting van enorme, nog vrijwel onbewoonde gebieden.

LEES OOK

Nu in het nieuws