Woontorens vlakbij station krijgen groen licht, maar buurt vreest voor schaduw

Gezien van aan de Blaarmeersen: dit is het plan voor een 70 meter hoge woontoren langs de sporen vlakbij Gent-Sint-Pieters. 

Gezien van aan de Blaarmeersen: dit is het plan voor een 70 meter hoge woontoren langs de sporen vlakbij Gent-Sint-Pieters. ©  Rinkkaai

GENT -

De bouw van zes nieuwe woongebouwen vlakbij Gent-Sint-Pieters krijgt groen licht van het stadsbestuur, tegen de zin van buurtbewoners.

Bert Staes

Het gaat om een 19.000 vierkante meter groot terrein langs de Koningin Fabiolalaan, tussen het Sint-Pietersstation en de Blaarmeersen. Het terrein ligt vlak naast de treinsporen en ligt nu grotendeels braak. Het plan is om er driehonderd woningen te bouwen.

Het terrein ligt tussen de treinsporen vlakbij Gent-Sint-Pieters en de Koningin Fabiolalaan. 

Het terrein ligt tussen de treinsporen vlakbij Gent-Sint-Pieters en de Koningin Fabiolalaan. ©  Google Maps

Daarvoor worden twee “slanke” torens van 70 meter hoog neergepoot en nog vier lagere gebouwen van negen tot twaalf verdiepingen. Tussen en naast de nieuwe gebouwen wordt ook een park aangelegd met een wandel- en fietspad dat naar het station loopt.

Het Gentse stadsbestuur heeft vorige week een vergunning goedgekeurd om het terrein te verkavelen. Dat is nog geen vergunning om de torens effectief te bouwen, maar wel een belangrijke stap naar de bouw toe.

Gezien vanop de Fabiolalaan: bewoners van de wijk (rechts op deze simulatie) vrezen schaduw van de nieuwe woontoren. 

Gezien vanop de Fabiolalaan: bewoners van de wijk (rechts op deze simulatie) vrezen schaduw van de nieuwe woontoren. ©  Rinkkaai

Of en wanneer het zover komt, is afwachten. Een groep buurtbewoners verzet zich namelijk met alle middelen tegen de plannen. Ze vinden de torens te hoog en vrezen schaduw en windhinder voor hun eigen huizen.

Twee jaar geleden was er al eens een vergunning, maar die lieten de bewoners vernietigen. In de nieuwe plannen is de positie van de torens aangepast om minder schaduw te geven op de nabijgelegen huizen. De torens zouden eigenlijk ook 90 meter hoog mogen zijn.

“Zo wordt tegemoetgekomen aan de bezorgdheden vanuit de omgeving”, staat te lezen in de vergunning. Op basis van een schaduwstudie wordt de impact van de slagschaduw van de twee torens “niet significant” genoemd.

De wijk zal zes gebouwen tellen, een wandel- en fietspad tussen de gebouwen en een publiek park. 

De wijk zal zes gebouwen tellen, een wandel- en fietspad tussen de gebouwen en een publiek park. ©  Rinkkaai

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent