Zuid-Afrika schrapt Russisch coronavaccin uit angst voor hiv

 

 ©  AP

Zuid-Afrika heeft het Russische coronavaccin Spoetnik V afgewezen. Dat heeft het geneesmiddelenbureau Sahpra maandag aangekondigd. “Het gebruik ervan in Zuid-Afrika, waar de incidentie van hiv hoog is, kan het risico verhogen dat gevaccineerde mannen hiv oplopen”, klinkt het.

Bron: BELGA

Het Russische Gamaleya Centrum, dat het vaccin heeft ontwikkeld, heeft in een verklaring aangegeven dat de claim van Saphra volledig ongegrond is. “De bevindingen van Zuid-Afrika over risicogroepen voor hiv zijn gebaseerd op kleinschalige studies”, klinkt het.

Het land met 59 miljoen inwoners heeft moeite om voldoende doses van een coronavaccin te vinden. Amper een kwart van de bevolking is inmiddels gevaccineerd. Het land injecteert de bevolking met het vaccin van Johnson & Johnson, maar ook Pfizer/BioNTech en het Chinese Sinovac. 

Zuid-Afrika is officieel het meest getroffen land van het continent, met meer dan 2,9 miljoen besmettingen en 88.600 sterfgevallen. Het land heeft ook het grootste aantal hiv-dragers ter wereld.

LEES OOK

Nu in het nieuws