Stresstoornissen, hartaandoeningen en zelfs invloed op ongeboren kinderen: ‘Het leven in kleur’ toont de verregaande gevolgen van racisme

Karine Claassen gaat dieper in op de gevolgen van racisme. 

Karine Claassen gaat dieper in op de gevolgen van racisme. ©  Kris Van Exel

Posttraumatische stress, hartaandoeningen, problemen met zwangerschappen. Het effect dat racisme heeft op een mens, gaat dieper dan we soms durven denken. Ook het gevaar van stereotypering wordt in ‘Het leven in kleur’ onder de loep genomen.

In de tweede aflevering van Het leven in kleur brengt journaliste Karine Claassen enkele confronterende gevolgen van racisme naar boven. “Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen dat racisme echt kan leiden tot posttraumatische stressstoornissen”, klinkt het bij Ama Kissi, dokter in de klinische psychologie. “Dat het de kans vergroot op hartaandoeningen. Dat veelvuldig blootgesteld worden aan racisme wanneer je zwanger bent een negatieve invloed kan hebben op je foetus.”

Ook de gevolgen van vooroordelen en stereotypes worden belicht. Zo herinnert Yassine zich dat hij ooit aan een leerkracht vroeg: “Waarom zit ik hier? Ik ga toch geen werk vinden. Wie gaat mij aannemen? Ik beland toch in de gevangenis.” Omdat zijn omgeving hem zo zag, werd Yassine bijna zelf een stereotype.

LEES OOK. Karine Claassen (31) maakt programma over racisme: “Ik vind het absurd dat ik mij moet verdedigen dat ik van hier ben”

(dewo)

LEES OOK