Schepen Kennis in overleg met minister Peeters over Turnhoutsebaan: “Ik kijk uit naar het concrete voorstel”

© ATV

Antwerpen -

De Turnhoutsebaan wordt een fietsstraat. Dat zorgde voor heel wat debat in de Antwerpse gemeenteraad. Coalitiepartner Open Vld blijft bij monde van fractieleidster Erica Caluwaerts achter de beslissing van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) staan.

Jan Stassijns

De Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat. Met die beslissing verraste Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) eind september. Een eenzijdige beslissing, waar schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) niet van op de hoogte was. In de Antwerpse gemeenteraad zorgde dat laatste maandagavond voor de enige raakvlakken tussen meerderheid en oppositie. Zelfs van Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien kreeg schepen Kennis gelijk. “De minister had moeten overleggen.”

Dat overleg lijkt er, als vijgen na Pasen, ook te komen. “Ik heb intussen contact gehad met de minister voor overleg”, zegt Kennis. “Ik zal haar ook de lijst met zwarte punten voorleggen. We hopen dat ze structureel de daad bij het woord voert en daar ook de nodige budgetten voor vrijmaakt.”

Tot zover de raakvlakken. Over wat er moet gebeuren tussen nu en 2025, wanneer het de ambitie is van het stadsbestuur om de Turnhoutsebaan grondig te herinrichten, daar lopen de visies over uiteen. Kennis bleef bij zijn standpunt. “Ik kijk uit naar het concrete voorstel van de minister”, zegt de schepen. “Dat moet bewijzen of de fietsstraat een verschil gaat maken en niet tot schijnveiligheid gaat leiden. Daarin moeten we ook het negatief advies van de politie meenemen. Want halve oplossingen leiden vaak tot meer verkeersonveiligheid. We hebben de rode fietsloper uitgerold, fietsstraten parallel aan de Turnhoutsebaan. We moeten ontbussen door mensen te doen overstappen op de tram die zo veel mogelijk ondergronds moeten. Daarvoor moeten de niet-gebruikte premetrotations Drink en Morckhoven in gebruik genomen worden. Zo kunnen we de verschillende verkeersstromen ontvlechten en overgaan tot een kwalitatieve heraanleg van de Turnhoutsebaan.”

Vraagt tijd

Maar vanop de oppositiebanken, met uitzondering van Vlaams Belang, juichen ze beslissing van minister Peeters net toe. Daar wordt Kennis net kwalijk genomen dat hij te lang talmt om de situatie op de Turnhoutsebaan aan te pakken. Ook coalitiepartner Open Vld, bij monde van fractieleidster Erica Caluwaerts, blijft achter de beslissing van haar partijgenote staan. “Ik ondersteun uw idee om de Turnhoutsebaan in 2025 grondig opnieuw aan te leggen”, richtte Caluwaerts zich tot Koen Kennis. “Maar ik begrijp de minister die zegt dat het tijd vraagt en de situatie van vandaag wil aanpakken.”

Erica Caluwaerts, fractieleider voor Open Vld ©  Joris Herregods

“Ook wij zijn voor een grondige heraanleg, maar dat mag geen excuus zijn om nu geen maatregelen te nemen”, zegt Lise Vandecasteele (PVDA). “Er gebeuren veertig verkeersongevallen per jaar. De situatie is al tientallen jaren gevaarlijk. Maak er dus vandaag werk van.”

CD&V schaart zich achter de invoering van de fietsstraat en benadrukt het belang van handhaving. “Anders gaan we het gedrag van automobilisten niet kunnen veranderen”, zeg Sam Voeten (CD&V).

Vlaams Belang wil geen fietsstraat, volgens fractieleider Sam Van Rooy een maatregel ten koste van de automobilist. “Leg het levensgevaarlijk gedrag van Marokkaanse patsers aan banden”, zegt Van Rooy.

Wouter Van Besien (Groen) was ook benieuwd welke houding schepen Kennis zou aannemen. “Grijpt u de kans om samen met de minister aan de slag te gaan? Of saboteert u de boel om het tegen te houden”, vroeg Van Besien. “Ik hoop oprecht dat dit niet verzandt in een politiek moeras. Speel geen politieke spelletjes op de kap van de slachtoffers en toekomstige slachtoffers op de onveilige Turnhoutsebaan.”

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy. ©  Joris Herregods

Sam Voeten (CD&V) volgde de hybride gemeenteraad van thuis uit ©   Joris Herregods

Ook Lise Vandecasteele (PVDA) sloot digitaal aan ©   Joris Herregods

Aangeboden door onze partners