Algemene staking in Haïtiaanse hoofdstad tegen bendegeweld

 

 ©  REUTERS

De inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben maandag massaal gereageerd op de oproep tot nationale staking. Ze drukken zo hun woede uit tegenover het geweld door bendes waar ze al maanden mee kampen en protesteren tegen de grote mate van onveiligheid, die zaterdag nogmaals werd geïllustreerd door de ontvoering van zestien Amerikanen en een Canadees.

adbBron: BELGA

Winkels, scholen en administraties bleven maandag gesloten en de straten waren uitzonderlijk verlaten in de hoofdstad. Volgens lokale media bleven in enkele provinciesteden de scholen wel open. 

Criminele bendes die de armste wijken van Port-au-Prince controleren, hebben de laatste jaren hun macht uitgebreid naar andere delen van de stad en de regio’s errond, waar steeds meer mensen ontvoerd worden. Afgelopen weekend werden nog zestien Amerikaanse missionarissen, onder wie ook kinderen, ontvoerd. 

Een diepe politieke crisis verlamt al jaren de sociaaleconomische ontwikkeling van Haïti, een van de armste landen ter wereld. De moord op president Jovenel Moïse op 7 juli heeft de chaos en instabiliteit in het land in de Caraïben nog aangewakkerd.

LEES OOK. Het land dat een “afdaling in de hel” heeft ingezet: rampen, moord op president en heel veel ontvoeringen (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws