Bijna 1.500 leerkrachten staan niet voor de klas

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bekijkt of gedetacheerde leerkrachten teruggeroepen kunnen worden. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bekijkt of gedetacheerde leerkrachten teruggeroepen kunnen worden. © Conny Justé 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt of bijna 1.500 personeelsleden uit het onderwijs teruggeroepen kunnen worden naar de scholen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Het gaat om personeel dat gedetacheerd is naar organisaties buiten de scholen, maar nog wel op de payroll van het ministerie staat.

Bron: BELGA

Uit cijfers die de krant opvroeg, blijkt dat in het schooljaar 2019-2020 – dat zijn de meest recente cijfers – 1.478 personeelsleden gedetacheerd waren, goed voor 1.146 voltijdse equivalenten. Dat is onderwijspersoneel dat tijdelijk buiten de school werkt “aan een opdracht in het belang van het onderwijs”. In totaal telt het onderwijs in Vlaanderen ongeveer 200.000 personeelsleden.

“We nemen het systeem momenteel volledig onder de loep en bekijken of elke detachering even nuttig is, dan wel of er geen nuttiger werk wacht in de klas”, reageert minister Weyts. “Want, let wel: veel gedetacheerden doen echt wel heel zinvol werk voor ons onderwijs. Maar ook terugschroeven kan een optie zijn. We zijn alvast gestart met deze oefening, bijvoorbeeld bij de pedagogische begeleidingsdiensten.”

LEES OOK

Nu in het nieuws