Militaire junta in Myanmar laat 5.600 gevangenen vrij

 

 ©  AFP

De militaire junta van Myanmar heeft de vrijlating bevolen van meer dan 5.600 gevangen in het hele land. Velen van hen zaten in de beruchte Insein-gevangenis in Yangon, de grootste stad van het land.

jvhBron: BELGA

Maandagavond (plaatselijke tijd) hebben de eerste gevangenen die na de machtsovername door de generaals begin februari waren gearresteerd, de gevangenis verlaten. Familieleden en vrienden wachtten uren buiten de gevangenissen. Veel mensen vielen huilend in elkaars armen. Volgens getuigen ter plaatse waren dinsdagochtend enkele honderden gevangen vrijgelaten, en zullen er in de loop van de dag nog veel volgen.

Onder hen bevond zich Monywa Aung Shin, een van de woordvoerders van Nationale Liga voor Democratie (NLD), de partij van de voormalige politieke leidster Aung San Suu Kyi. Hij is de hoogste partijfunctionaris die tot dusver is vrijgelaten. 

Volgens de hulporganisatie voor politieke gevangenen AAPP zijn sinds de staatsgreep van 1 februari meer dan 9.000 mensen gevangengenomen vanwege hun verzet tegen de junta. Naar schatting zitten er momenteel nog 7.300 in de gevangenis. Minstens 1.181 mensen zijn gedood. Eind juni verleende het leger amnestie aan 2.300 gevangenen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten