Niet alle studenten kunnen tampons en maandverband betalen. Deze hogeschool doet daar iets aan

Febe Cuvelier en Britt Van Cleven tonen de campagneposters. 

Febe Cuvelier en Britt Van Cleven tonen de campagneposters. © IF 

Gent -

Hogeschool Odisee organiseert een inzamelactie voor menstruatieproducten op al haar campussen. De initiatiefnemers willen het taboe rond menstruatie helpen doorbreken, en kwetsbare studenten ondersteunen.

Fien Lakiere

Onderzoek van Caritas toonde onlangs aan dat een op de acht Vlaamse meisjes niet altijd geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Zeven Gentse middelbare scholen startten daarom een proefproject met kastjes met gratis maandverband. Maar ook bij hogeschool- en universiteitsstudenten is menstruatiearmoede een probleem.

“We merken dat er nog steeds een enorm taboe is rond menstruatie en menstruatiearmoede”, zegt Britt Van Cleven van Odisee. “Met deze campagne willen we enerzijds sensibiliseren aan de hand van een postercampagne en inzamelactie van menstruatiemateriaal. Anderzijds willen we de kwetsbare studenten ondersteunen door het gratis aanbieden van menstruatieproducten.”

Op alle campussen van Odisee wordt er materiaal ingezameld in de week van 18 oktober, naar aanleiding van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede op 17 oktober. “Iedereen mag menstruatieproducten inleveren, zowel studenten, medewerkers als externen”, zegt Febe Cuvelier van Odisse. “Deze producten stellen wij dan gratis ter beschikking in kastjes in één of meerdere toiletten per campus.”

LEES OOK. School installeert kastje met gratis maandverband: “Menstruatie is vaak taboe”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent