Europese gasprijs gedaald door winderig herfstweer

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGAIMAGE

De Europese gasprijs is gedaald door het winderige herfstweer. Naar verwachting gaan windmolens donderdag in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektriciteit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperaturen aan het begin van het stookseizoen drukken de gasprijs.

jvhBron: BELGA

De prijs van een megawattuur (MWh)  gas daalde dinsdagochtend met 3,7 procent naar 90,49 euro. Vorige week kwam de prijs nog boven de 100 euro uit. Aan het begin van de maand piekte de gasprijs op 160 euro. het gaat hier om de  Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien. Maar ook de gasprijs in het Verenigd Koninkrijk (-8 pct) is lager gegaan.

Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel van de coronacrisis, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de energieprijzen op en zijn de gasvoorraden in Europa kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is met dus felle concurrentie. Het grootste deel van de elektriciteit in Nederland wordt geproduceerd met aardgas.

Door de opgelopen gasprijzen hebben verschillende bedrijven hun productie tijdelijk moeten terugschroeven omdat het voor hen te duur werd om op volle kracht te blijven draaien. De Nederlandse overheid kondigde eind vorige week al maatregelen aan om huishoudens te compenseren voor de dreigende hogere energierekening.

LEES OOK

Nu in het nieuws