Acht op de tien schrijnwerkers lopen vertraging op door tekort aan bouwmaterialen

Themabeeld 

Themabeeld ©  Walter Saenen

Acht op de tien schrijnwerkers zeggen dat hun projecten vertraging oplopen door het wereldwijde tekort aan bouwmaterialen. Gemiddeld gaat het om een zestal weken. Dat blijkt uit een studie die de Bouwunie dinsdag voorstelt. Ook de hoge houtprijs speelt schrijnwerkers en interieurbouwers parten. 44 procent van hen maakt daarom offertes met prijsvoorbehoud.

jvhBron: BELGA

Heel wat bouwmaterialen zijn moeilijk te verkrijgen en dat zorgt voor kopzorgen bij Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers. Zo goed als alle ondervraagde schrijnwerkers melden problemen met de levertermijnen en kampen met stijgende prijzen van producten. De helft probeert te anticiperen op prijsstijgingen en bestelt sneller dan gewoonlijk of legt in de mate van het mogelijke meer voorraad aan. Maar ook de prijzen zijn uitzonderlijk hoog.

LEES OOK. “We lijken ontwikkelingsland dat ten prooi valt aan ander land”: sector slaat alarm nu China met al ons hout gaat lopen (+)

Het gaat vooral over constructiehout, plaatmateriaal, osb en mdf, planken en latten, meubelbeslag, isolatie, raamprofielen maar ook hulpgoederen zoals silicone en lijmen, en keuken- en sanitaire toestellen. 19 procent kan de prijsstijging doorrekenen aan de klant, 66 procent gedeeltelijk en 14 procent zegt dat ze de prijsstijgingen volledig voor eigen rekening moeten nemen.

Ondanks de hoge kosten is er nog steeds voldoende werk. Maar liefst 95 procent van de ondervraagde bedrijven zegt momenteel ruim voldoende werk te hebben. 27 procent is nog fulltime bezig voor 1 tot 3 maanden en 31 procent zit goed voor minstens een half jaar. De sector zoekt daarom bijkomende werkkrachten en Bouwunie pleit ervoor om freelancewerk toe te laten en een fiscale regeling om overuren aantrekkelijk te maken.

Nu in het nieuws