Nieuwe getuigenissen over seksueel geweld na verhalen van verkrachting in Elsene: “Ik weet niet hoe ik thuis ben geraakt”

© Het Nieuwsblad

In de nasleep van de getuigenissen van vrouwen die gedrogeerd en verkracht zouden zijn in twee Elsense cafés, verschijnen nu ook verhalen over andere Brusselse bars. Instagramaccount Balance_ton_bar verzamelt ze.

kma

De woede na getuigenissen over een reeks verkrachtingen in de Brusselse studentenbuurt rond de begraafplaats van Elsene blijft groot. Sinds vorig weekend doen steeds meer verhalen de ronde op sociale media van vrouwen die zeggen gedrogeerd en verkracht te zijn door een barman van de bars Waff en El Café. Bij het Brusselse parket liep al een onderzoek naar die klachten.

LEES OOK. Gerecht onderzoekt of Brusselse barman al jaren verkrachtingsdrug in drankjes mengde: “Ik dronk een wijntje en werd wakker zonder jeans en zonder slipje” (+)

Een nieuwe Instagrampagina (@Balance_ton_bar), die vijf dagen geleden werd aangemaakt, verzamelt nu getuigenissen over verschillende Brusselse bars en clubs. “De aanrandingen en verkrachtingen aan de begraafplaats van Elsene zijn helaas geen geïsoleerde gebeurtenissen. Als jij slachtoffer bent geweest van soortgelijke gebeurtenissen en als je dit anoniem wilt delen, aarzel dan niet om te getuigen”, schrijven de mensen achter de account.

De naam van de account is afgeleid van eerdere hashtags als Balance ton porc en Balance ton violeur, wat zoveel betekent als “Ontmasker je verkrachter of aanrander”. In dit geval betekent het “ontmasker je bar”.

“Weet niet hoe ik thuis ben geraakt”

Eén van de getuigenissen gaat over een Brusselse club. “Het was een paar jaar geleden, ik was student en een vriend vertelde me over de mogelijkheid om daar te werken achter de bar. Ik zag een kans om bij te verdienen op een plek waar ik zelf vaak uitging. Ik ontmoette de manager en hij serveerde me een cocktail, complimenteerde mijn outfit en benen. Ik was verlegen en vond de opmerkingen ongepast en wist niet wat ik moest zeggen. Ik begon me vreemd te voelen en mijn herinneringen zijn wazig. Ik herinner me flitsen van hem die op mij was met al zijn gewicht, penetrerend, in een kleine kamer daarboven. Ik weet niet hoe ik thuis ben geraakt, maar de dag erna zag ik dat mijn broekkousen en onderbroek gescheurd waren.”

En zo zijn er ook getuigenissen over verschillende andere bekende bars. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) moedigde de slachtoffers in een reactie bij Le Soir aan om een klacht in te dienen. Hij vroeg de politie ook om een “inventaris van de situatie” te maken.

Verdere stappen

Om de slachtoffers te steunen en de zwijgcultuur rond seksueel geweld te doorbreken, werd afgelopen donderdag een mars georganiseerd waar 1.300 mensen aanwezig waren.

LEES OOK. 1.300 mensen betogen in Brussel tegen barman die vrouwen zou verdoofd en verkracht hebben

De Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft gezegd dat hij de eigenaars van de betrokken cafés deze week nog verwacht op het gemeentehuis, zodat zij hun versie van de feiten kunnen geven. Voor verdere (administratieve) stappen wacht hij het gerechtelijk onderzoek af.

LEES OOK

Nu in het nieuws