“Mag ik je peuken?” Bizarre ‘peukenrobot’ spreekt rokers aan in Gent

 

 ©  fvv

GENT -

Met een opvallende ‘peukenrobot’ wil de Stad Gent rokers erop wijzen dat hun peuken niet op straat horen, maar in vuilnisbak.

Bert Staes en Arnout Cogen

Is dit echt of een grap? Wie de ‘peukenrobot’ door Gent-centrum ziet bollen, gelooft eerst zijn ogen niet. Maar het ding rijdt wel degelijk rond in de binnenstad. Een stunt om aandacht te vragen voor de duizenden sigarettenpeuken die op strata belanden.

Met de opvallende robot – een verbouwde vuilniskorf met een stemopname van acteur Robrecht Vanden Thoren – wil Gent aandacht vragen voor peukenafval.

© Stad Gent

“Van alle zwerfvuil in Vlaanderen bestaat 49 procent uit peuken. Ze horen niet op de grond”, zegt Bram Van Braeckevelt (Groen), voorzitter van Ivago in Gent. “Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Geregeld worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken.”

De stad Gent heeft daarnaast ook opdracht gegeven aan het Gents MilieuFront om samen met de Propere Pierkes, een poule va nee n700-tal vrijwilligers, per stadsgebied na te gaan hoeveel peuken er op de grond liggen. Dat onderzoek loop tot 10 november.

“We hebben al geïnvesteerd in 1.300 vuilnisbakken met een peukengleuf. Binnenkort zullen er in krantenwinkels draagbare asbakjes uitgedeeld worden. Ook onze gemeenschapswachten zullen de draagbare asbakjes uitdelen waar nodig. We hebben ook een tiental ludieke peukstembussen geplaatst.”

 

 ©  fvv

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent