Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar helpdeskfraude

 

 ©  Shutterstock

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen aangehouden in een onderzoek naar helpdeskfraude. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. De verdachten gaven zich uit als medewerker van een bank om geld buit te maken van vooral ouderen en kwetsbare personen.

Bron: BELGA

De lokale recherche in Dendermonde kwam op 14 oktober tussen in het grootschalig dossier van oplichting en informaticafraude, zegt het parket. “De helpdeskfraude bestaat erin dat de verdachten zich uitgeven als medewerkers van een bank. De verdachten bieden zich zowel telefonisch als fysiek aan bij hun slachtoffers met de melding dat ze verdachte verrichtingen hebben vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Via begeleiding zouden de verdachten de slachtoffers helpen om erger te voorkomen. Op deze manier konden de daders duizenden euro’s buit maken. Opvallend is dat deze daders vooral ouderen en kwetsbaren personen viseren.”

Omdat er op korte tijd een tiental feiten werden vastgesteld in Oost-Vlaanderen, werd onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen een tijdelijk opsporingsteam opgericht met rechercheurs van de politiezones Hamme/Waasmunster, Sint-Niklaas en Kruibeke/Temse. 

“Dankzij een vlotte samenwerking werden de verdachten op korte tijd geïdentificeerd en volgde een gecoördineerde tussenkomst met huiszoekingen in Leopoldsburg, Pelt, Balen en Dessel. Door een snelle en gepaste reactie werden drie verdachten, een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen, gearresteerd. Zij werden op 14 en 15 oktober voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde”, meldt het parket.

De drie werden aangehouden door de onderzoeksrechter en de raadkamer in Dendermonde bevestigde dinsdag hun aanhouding.

Nu in het nieuws